Italijanski sud potvrdio presudu kapetanu Costa Concordie

costa concordia23

Najviši italijanski sud u petak je osudio na 16 godina zatvora bivšeg kapetana cruisera Costa Concordia zbog njegove uloge u brodolomu iz 2012. u kome su poginule 32 osobe kod toskanskog turističkog otoka Giglio.

Francesco Schettino prvobitno je bio osuđen za ubistvo iz nehata zbog izazivanja brodoloma i napuštanja putnika. Današnja presuda označila je kraj žalbenog procesa, dok je sud potvrdio prvobitnu presudu.

Schettino (56), koji je bio na slobodi čekajući na presudu, javio se u rimski zatvor kako bi počeo služiti kaznu čim bude izrečena, izjavio je njegov advokat Saverio Senese.

– Kao i uvijek, Italiji je potrebno naći žrtvenog jarca – izjavio je Sanese novinarima, dodajući da je njegov klijent čekao na vijest o svojoj sudbini pred zatvorskim rešetkama umjesto da ostane kući s porodicom.

Schettino je uvijek tvrdio da nije odgovoran za katastrofu. Njegov advokat kazao je da bi se mogao žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.

– Mislim da je bilo ozbiljnih zloupotreba. Nikada nisam odustao – kazao je.

Costa Concordia je prevozila više od 4.200 putnika i članova posade kada je udarila u stijenu kod Giglia, što je na kraju dovelo do njenog prevrtanja.

Schettina su žestoko kritikovali italijanski mediji i nazvali su ga “kapetanom kukavicom” zbog ostavljanja prevrnutog broda tokom haotične noćne spasilačke operacije. Kritičari ga optužuju da je osramotio kompletnu zemlju zbog svojih akcija, prenosi Reuters.