Taj ludi svijet

na ostrvu evija

Izgorjelo drevno drvo masline, bilo je staro 2.500 godina

13/08/2021

Lokalno stanovništvo se nada da korijen masline na sjeveru ostrva nije uništen, te će uspjeti da se regeneriše i ponovo izlista

Drevno drvo masline, za koje lokalci kažu da je staro 2.500 godina, izgorjelo je u požarima na drugom po veličini grčkom ostrvu Evija, zajedno sa još milion drugih stabala, prenosi grčki list Ekatimerini.

Lokalno stanovništvo se nada da korijen masline na sjeveru ostrva nije uništen, te će uspjeti da se regeneriše i ponovo izlista, dodaje list.

Lokalni stanovnik Apostolis Panajotu objavio je slike drveta na Twitteru, pokazujući kako izgleda prije i posle požara. Drvo koje je bilo plodno i koje je moglo da proizvede još maslina, bilo je toliko veliko da je 10 ljudi moglo da stane duž prečnika stabla, prenosi greekreporter.com.

Prema grčkim medijima, koji se pozivaju na lokalce, radi se o maslini koju je spomenuo još drevni antički geograf, filozof i istoričar Strabon.

Razmjere uništenja koje su za sobom ostavili požari na Eviji su ogromne, prema Nacionalnoj opservatoriji Atine.

Kako je navedeno iz te službe, od početka požara prošlog četvrtka spaljena je teritorija veličine 51.000 hektara, prenosi N1.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.