Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izraelci zabranili Štrumpfetu “jer vrijeđa osjećaje ljudi”

strumpfeta44

– Ova je preduga, ova je preseksi, ovu sam imala jučer, a ova je večernja…, riječi su to Štrumpfete koje je, birajući haljine za izlazak, izgovorila u popularnom crtiću Štrumpfovi prije gotovo 40 godina.

Danas, četiri desetljeća kasnije, koketa i jedini ženski lik među Štrumpfovima ne sviđa nekim Izraelcima pa su je odlučili “izbrisati”.

Zbog, kako navode, “povrijeđenih osjećaja stanovnika”, čelnici ortodoksnog grada Bnei Braka pokraj Tel Aviva zabranili su njeno isticanje na plakatu za film “Štrumpfovi: Izgubljeno selo”.

U Bnei Braku, inače, postoji propis o zabrani plakata s fotografijama žena pa je tako svojevremeno bilo zabranjeno čak i isticanje fotografije Zvončice iz Petra Pana, piše Independent.

Štrumpfetu je u prvoj epizodi animirane verzije Štrumfova stvorio zli čarobnjak Gargamel kako bi imao svoju špijunku u selu malih plavih bića koje je on želio staviti u gulaš ili barem u pećnicu.

No, Papa Štrumpf ju je ubrzo čarolijom pretvorio u svoju saveznicu i poboljšao joj izgled pa je tako od neugledne crnke postala atraktivna plavuša.