Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Jacuzzi očaja”: Jezero koje ubije svakog ko zaroni u njega (VIDEO)

jezero

U Meksičkom zaljevu, nedaleko od obale New Orleansa, kilometar duboko ispod površine mora, nalazi se jezero. Tajanstveno jezero prozvano je i “jacuzzijem očaja” jer ubija gotovo svako živo biće koje ima nesreću zaroniti u njega, piše L.A. Times.

Voda u ovom jezeru pet puta je slanija od morske vode, a sadrži visoku koncentraciju metana i vodikovog sulfida zbog čega se ne miješa s morskom vodom koja ga okružuje.

Takva koncentracija elemenata smrtonosna je za ljude i životinje, a u takvim uslovima mogu preživjeti jedino bakterije, škampi i crvi, prenosi Index.hr.

“Ovo je jedna od najnevjerovatnijih stvari koje smo pronašli u morskim dubinama. Na dnu oceana vidite jezero i rijeku koja teče. Dobijete osjećaj da ste u nekom drugom svijetu”, ispričao je Erik Cordes, profesor biologije na sveučilištu Temple koji je otkrio jezero.

Promjer jezera iznosi tridesetak metara, a duboko je tri i pol metra. Podvodni greben okružen je truplima rakova koji su u jezero zalutali u potrazi za hranom i golemim dagnjama na čijim škrgama žive simbiotske bakterije koje se hrane metanom i vodikovim sulfidom.

Tim istraživača predvođen Cordesom ponio je uzorke živih bića koja su se prilagodila životu u uvjetima s toliko visokom koncentracijom soli i vrlo malim količinama kisika.

“Bića koja su se prilagodila tako ekstremnim uvjetima na zemlji mogla bi biti slična bićima koja ćemo možda otkriti na drugim planetima”, objasnio je on.