Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japanska novinarka: Pojela sam svoju blizanku

minami1

Japanska novinarka Minami Funakoshi je oduvijek bila opsjednuta blizancima. Oduvijek je željela imati blizanku, a to je i tražila od roditelja za svaki rođendan sve do 12. godine. Čak je i rođena u horoskopskom znaku blizanaca.

U tekstu koji je napisala za OZY, prisjetila se kako je za svoj dvanaesti rođendan ugasila svjećice na torti i zaželjela želju.

“Želim blizanku!”, viknula je tada. Majka joj se samo nasmijala i otkrila joj nešto što ju je prilično uzdrmalo.

“Ti si zapravo imala blizanku dok si bila u mom trbuhu”, rekla joj je majka, a Minami se cijeli svijet okrenuo kad je dodala:

“Jednostavno si je pojela.”

Opisala je kako se godinama kasnije znala zateći kako razmišlja o tome da je ubila svoju sestru.

Zamišljala je kako se u maternici približava svojoj sestri i guta ju.

Činilo joj se da se njen životni san ispunio u nekom izopačenom obliku. Godinama je željela pitati majku zašto se smijala kad joj je to saopćila, ali bilo ju je strah da će ju majčin odgovor osuditi kao ubicu.

Tek se osam godina kasnije, kad je bila na fakultetu, 11.000 kilometara udaljena od rodnog Japana, ohrabrila na internetu potražiti “iščezli blizanac” kako bi saznala što se tačno dogodilo.

Otkrila je da se ovdje radi o tome da se jedan od fetusa prestane razvijati zbog neke anomalije u kromosomima ili slabe pričvršćenosti za posteljicu, a preostali fetus jednostavno apsorbira prvoga.

“Zatvorila sam oči i odahnula. Moja je blizanka umrla zbog biološki loše sreće”, shvatila je tad.

Sljedećeg je dana napokon skupila snagu da pita roditelje šta se dogodilo. Majka joj je objasnila da je u osmom mjesecu trudnoće vidjela sonogram na kojem su bila dva fetusa, ali samo jednom je kucalo srce.

“Bila bih presretna s dvije slatke djevojčice. Ali, pomislila sam kako će se možda roditi čudesna djevojčica sa snagom dvije osobe”, rekla joj je majka.