Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Robert Maudsley

Poznati serijski ubica do kraja života će ostati u staklenoj kutiji u podrumu zatvora

Robert Maudsley – ss

Odluka je donesena jer su šefovi zatvora procijenili da je preopasno da ga se miješa s ostalim zatvorenicima i čuvarima

Jedan od najpoznatijih serijskih ubiica u Velikoj Britaniji umrijet će u podzemnoj staklenoj kutiji nakon što je odbijen njegov i posljednji poziv da ga premjeste u sektor s ostalim zatvorenicima.

Robert Maudsley nalazi se u privatnoj podzemnoj ćeliji u podrumu zatvora, a ove mu je sedmice rečeno da će tamo ostati do kraja života, prenose britanski mediji.

Odluka je donesena jer su šefovi zatvora procijenili da je preopasno da ga se miješa s ostalim zatvorenicima i čuvarima.

– Prošlog mjeseca su ga odbili, ali on se žalio na odluku i želio je provesti Božić u prisutnosti drugih ljudi. Jasno su mu rekli ‘ne‘ i dodali da više ne mora pitati jer nema izgleda da se predomisle. Tolike godine je proveo sam i ta samoća sigurno utječe na čovjeka. On sigurno nije u najboljem stanju i ko zna što bi se moglo dogoditi da ga vrate među ljude – rekao je za Daily Star dobro upućen izvor iz zatvorskog sustava.

Slučaj Roberta Maudsleyja jedan je od najčudnijih u istoriji britanskog pravosuđa. Prvo ubistvo počinio je 1974. godine u Livepoolu ubivši pedofila koji mu je pokazivao fotografije djece koje je zlostavljao. Predao se policiji i proglašen je nesposobnim za suđenje te je poslan u bolnicu Broadmoor, dom nekih od najnasilnijih zatvorenika u Britaniji.

To se pokazalo kao loša procjena budući da su ga strpali u ćeliju sa zlostavljačem djece Davidom Francisom. Mosley je uz pomoć cimera Francisa mučio do smrti i na kraju njegovo tijelo objesio da ga zatvorski čuvari vide. Osuđen je za ubistvo i poslan u HMP Wakefield.

Godine 1978. Maudsley je zadavio i izbo Salneyja Darwooda, koji je bio u zatvoru jer je ubio svoju ženu. Sakrio je Darwoodovo tijelo ispod kreveta prije nego što se ušuljao u ćeliju pedofila Billa Robertsa, koji je seksualno zlostavljao djevojčicu od sedam godina. Ubo je Robertsa, izrezao mu lobanju improviziranim bodežom i razbio mu glavu o zid. Kasnije je osuđen na doživotni zatvor uz preporuku da nikada ne bude pušten.