Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Taj ludi svijet

Jedinstven slučaj: Ženka psa hrani mladunče lava

16/06/2015

Životinje u zoološkim vrtovima u Gazi preživljavaju u izuzetno oskudnim uvjetima zbog čega nerijetko ženke ne mogu hraniti mladunčad, ali jednog novorođenog lava spasila je ženka psa, koja ga doji kao i svojih osam novorođenih kučića, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Zoološkog vrta Nema et-Terfihiyye u Gazi Ibrahim Sibeyte je za AA kazao da je lavica 7. juna na svijet donijela tri mladunčeta, ali da je dvoje umrlo jer majka lavica nije imala mlijeka, a treće mladunče je spas našlo u naručju ženke psa koja je u isto vrijeme okotila osam kučića.

“Kontaktirali smo veterinara iz Kanade koji nam je kazao da je mlijeko ženki lava i psa slično i da bi mogli pokušati da malog lava spasimo ako ga ženka psa prihvati. U početku je bilo teško, ali ženka psa je brzo prihvatila mladunče lava i nakon što nahrani svoje, dozvoli i malom lavu da je doji. Ovo je jedinstven slučaj”, kazao je Sibeyte.

Osvrnuvši se na probleme održavanja zooloških vrtova u Gazi, Sibeyte je kazao da u vrtu koji vodi trenutno ima devet lavova, među kojima pet ženki. Dodaje da su, poput svih drugih životinja, lavovi u izuzetno lošem stanju zbog nedostatne ishrane i njege i da nerijetko nisu u stanju da hrane mlade.

Sveopća kriza izazvana izraelskom okupacijom i čestim izraelskim napadima u Gazi odražava se i na životinje u zoološkim vrtovima.

Hrana i lijekovi za životinje su dopremani kroz tajne tunele na granici Gaze sa Egiptom, ali zatvaranjem tih tunela uprave zooloških vrtova su se suočile sa dodatnim problemom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.