Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rasel Kazes

Jevrejka rođena u Turskoj vratila se kući nakon 69 godina (FOTO)

turska jevrejka (2)

Po vlastitoj želji nikada nije dobila argentinsku ličnu kartu, jer je njena najveća želja bila da posjeti Tursku sa turskim pasošem

Poslije više od pola vijeka udaljenosti od kuće, Rasel Kazes (85) u četvrtak je sjela na let iz Argentine i sletjela u Tursku.

Kazes, čije porijeklo potiče od sefardskih jevreja koji su emigrirali iz Španije u otomanske zemlje, napustila je Tursku kada je imala 16 godina i emigrirala sa mužem u Agrentinu.

Po vlastitoj želji nikada nije dobila argentinsku ličnu kartu, jer je njena najveća želja bila da posjeti Tursku sa turskim pasošem.

“Veoma sam sretna. Moj san se ostvario“, rekla je Kazes za Anadolu Agency (AA) po slijetanju na istanbulski aerodrom.

Protjerivanje jevreja iz Španije 1492. godine su naredili takozvani “katolički vladari“ putem edikta Granade. Mnogi jevreji su se naselili u istanbulskom naselju Galata, zatim u Izmiru gdje je rođena Kazes i sadašnjem sjevernom izraelskom gradu Safedu.

Osmanski sultan Bajazid II prihvatio je jevreje u Turskoj, pomažući im u teškim trenucima i okolnostima za njih.

“Ostaću šest dana u Istanbulu. Nakon toga ću otići u Gelibolu gdje sam se udala. Moj muž je prije četiri godine umro, nakon 65 godina braka. Želio je da se vrati u Tursku, gdje je služio vojsku tri godine, ali nije mu se dalo“, istakla je Kazes.

Ona se zahvalila turskom ambasadoru u Buenos Airesu i zaposlenicima koji su joj pomogli da ponovo dođe u Tursku. Kazes je kazala da planira u Turskoj ostati 25 dana, a zatim se vratiti u Argentinu.