Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Egipat

Kairo spreman za prvu veliku povorku mumija

kairo mumije (1)

Drevne mumije 18 kraljeva i četiri kraljice bit će prebačene iz Muzeja Egipta na kairskom Tahrir trgu u novi Nacionalni muzej egipatske civilizacije

Egipat se priprema za održavanje historijske povorke 22 kraljevske mumije koja će biti održana na ulicama Kaira, javlja Anadolu Agency (AA).

Drevne mumije 18 kraljeva i četiri kraljice bit će prebačene iz Muzeja Egipta na kairskom Tahrir trgu u novi Nacionalni muzej egipatske civilizacije.

Kao priprema za povorku, nazvanu “Zlatna parada faraona”, proizveden je poseban vagon za svaku od mumija, koji ima jedinstven logotip, ime i prezime mumije na arapskom, engleskom jeziku i hijeroglifima.

Lokalni mediji javljaju da će događaj prenositi oko 400 medijskih kuća, od kojih je polovina međunarodnih, a biće upriličena i velika ceremonija na kojoj će brojne egipatske i strane zvanice.

“Ovo je prva povorka u istoriji Egipta koja okuplja ove kraljeve mumije i trajat će sat vremena”, rekao je Ahmed Ghoneim, izvršni direktor Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije.

Prema izjavama egipatskog Ministarstva turizma, mumije su 1871. i 1898. godine otkrivene u dva arheološka iskopavanja na lokalitetima na jugu Egipta, a biće postavljene kao glavna atrakcija koja će privlačiti posjetioce novom muzeju.

Među mumijama koje će danas proći ulicama Kaira su kralj Ramzes II, kralj Seknen Ra, kralj Tuthmosis III, kralj Seti I, kraljica Hatshepsut, kraljica Meritamen, supruga kralja Amenhotepa Prvog i kraljica Ahmose-Nefertari, supruga kralja Ahmosea.