Taj ludi svijet

Kako je rumunski ekonomista prevario sistem i lutriju osvojio 14 puta

28/08/2018

U šezdesetim godinama prošlog stoljeća rumunski ekonomista Stefan Mandel jedva je spajao kraj s krajem.

Tad je došao do neobičnog rješenja za svoje brige – osvojit će lutriju. Ali za ono što je za većinu ljudi bio san koji se bazira na sreći Mandel je imao druge ideje. Matematički genij u slobodno vrijeme proučavao je Fibonaccijeve teorije vjerovatnosti, a nakon godina mukotrpnog istraživanja osmislio je “algoritam za biranje brojeva”, koji je počivao na metodi nazvanoj kombinatorna kondenzacija.

Mandel se hvalio kako tom metodom može predvidjeti pet od šest brojeva koji će pobijediti – što je broj mogućih kombinacija svelo na hiljade umjesto milione. S grupom prijatelja kupio je golem broj listića, koristeći sve moguće kombinacije. Osvojio je najveću nagradu, vrijednu više od 26 hiljada dolara, prenosi Index.

Nakon što je pokrio troškove, ostalo mu je dovoljno da podmiti koga je trebalo te pobjegne iz rumunskog komunističkog sistema i preseli se u Australiju gdje je sa suprugom i dvoje djece započeo novi život.

Ali njegovi dobici tek su započinjali – lutriju je osvojio 14 puta a da nije prekršio ijedan zakon.

Nakon što se akomodirao u Australiji, Mandel je shvatio da je u nekim izvlačenjima cijena kupovanja listića svih mogućih kombinacija puno manja od jackpota. Primjerice, ako je izvlačenje brojeva bilo od 1 do 40, postojalo bi 3.838.380 mogućih kombinacija brojeva. Ako je jackpot bio 10 miliona dolara, a listići svaki po 1 dolar, Mandel bi još uvijek masno zaradio.

Naravno, još uvijek je imao nekoliko zapreka – prikupiti kapital za listiće, a zatim kako ih fizički sve ispuniti. U to vrijeme radio je kao agent za prodaju osiguranja, a slobodno vrijeme koristio je kako bi uvjerio investitore da ulože zajedno i izgrade takozvani loto sindikat.

Također, izumio je sistem automatizacije s računarima i printerima koristeći algoritam za ispunjavanje listića automatski, koristeći sve kombinacije brojeva, piše News.com.au.

Stefan Mandel

Tokom 1980-ih, sindikat je čekao da jackpot naraste, prije nego što su kupili hiljade listića.

Grupa je osvojila 12 lutrija i stotine hiljada manjih nagrada širom Australije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ali nije sve bilo toliko blistavo. Profiti nisu bili dovoljno visoki, a Australci su naposljetku i shvatili njihov plan pa su promijenili pravila – zabranili su printane listiće te kupnju velikog broja.

Ali Mandel je u rukavu imao plan B. S profitima koje je već imao odlučio je pronaći lutrije u Americi koje su imale jackpot najmanje tri puta veći od broja svih mogućih kombinacija.

Virginia Lottery bila je idealna. Brojevi su bili samo od 1 do 44, što je značilo da je broj mogućih kombinacija bio milionima manji nego u drugim igrama. Tad je otvorio službenu kompainiju, Pacific Financial Resources, a pod njom razvio Loto fond. Hilajde investitora uvjerio je da ulože te prikupio milione dolara u procesu.

U februaru 1992. godine Virginia Lottery imala je jackpot 27 milion dolara. Mandel je u to vrijeme već imao 16 zaposlenika u skladištu u Melbourneu koji su tokom tri mjeseca isprintali sedam miliona listića te ih poštom poslali u SAD.

Sindikat je osvojio jackpot, uz još gotovo milion dolara sekundarnih nagrada.

I dok Mandelova metoda nije bila ilegalna, podignula je sumnju te se našao u četverogodišnjoj legalnoj bici. Tokom tog doba istraživale su ga brojne međunarodne agencije, među njima i CIA i FBI.

Naposljetku, oslobođen je bilo kakvih optužbi, ali dok je on osvojio milione, njegovi investitori dobili su tek 1400 dolara od 4000 dolara uloga – daleko od bogatstva koje im je obećano.

Mandel je 1995. godine otišao u bankrot, a u jednom trenu proveo je 20 mjeseci iza rešetaka u Izraelu zahvaljujući muljanju investitora.

Ovih dana živi u Vanuatuu, daleko od svjetla reflektora.

U međuvremenu su sve američke države zabranile korištenje njegove strategije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.