Taj ludi svijet

Novi zakon

Kalifornija će u velikim trgovinama uvesti “rodno neutralne” odjele za igračke

12/10/2021

Novi zakon, koji je u subotu potpisao guverner Gavin Newsom, ne zabranjuje odjele za dječake i djevojčice u trgovinama, ali velike trgovine moraju imati i zaseban, rodno neutralni odjel, prenosi BBC

Kalifornija je postala prva američka država koja je od velikih trgovačkih lanaca zahtijeva izlaganje igračaka i proizvoda za njegu djece na rodno neutralne načine, tj. koji se istovremeno prodaju dječacima i djevojčicama.

Novi zakon, koji je u subotu potpisao guverner Gavin Newsom, ne zabranjuje odjele za dječake i djevojčice u trgovinama, ali velike trgovine moraju imati i zaseban, rodno neutralni odjel, prenosi BBC.

Odjel mora imati “razuman izbor” igračaka i proizvoda za njegu djece, bez obzira na to jesu li plasirani na tržište prema određenom spolu.

Kompanije će se suočiti s novčanom kaznom od 250 USD za svoj prvi prekršaj, a 500 USD kaznama za svaki sljedeći.

Novi zakon donijelo je prošlog mjeseca državno zakonodavno tijelo Kalifornije, i stupit će na snagu 2024. godine, a sada ga je potpisao guverner Newsom.

U tekstu zakona je navedeno da će promjene pomoći potrošačima da uoče “neopravdane razlike u sličnim proizvodima” i riješe rodnu pristranost u dječjim proizvodima.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.