Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kažnjen sa više od 7.000 KM zbog trovanja ždralova

zdralovi22

Pedesetsedmogodišnji muškarac iz vojvođanskog sela Crna Bara kažnjen je sa 400.000 dinara (oko 7.700 KM) zbog trovanja ždralova nedozvoljenim pesticidom.

Zahtjev za isplatu odštete zbog trovanja ove zaštićene ptice Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi dostavio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine u avgustu prošle godine podnijela je krivičnu prijavu protiv optuženog zbog krivičnog dela ubijanja zaštićenih vrsta ptica, a u istom periodu protiv iste osobe prijavu je podnijela i fitosanitarna ispekcija, zbog kršenja Zakona o sredstvima za zaštitu bilja.

O ubistvu žadralova Pokrajinski zavod za zaštitu prirode obavijestio je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u aprilu prošle godine, a inspekcija je pronašla pet ovih ptica mrtvih u jarku pored njive koja je u vlasništvu pedesetsedmogodišnjeg mještanina Crne Bare.

Toksikološka analiza leševa ždralova dokazala je da su uginuli od visokotoksične koncentracije pesticida karbofurana u hrani, a utvrđeno je da su se otrovali jer su pojeli tek isklijane stabljike kukuruza sa ostacima sjemena tretiranim karbofuranom i uginuli.

Tužilaštvo u Kikindi odbacilo je krivičnu prijavu protiv osumnjičenog, odredivši mjeru odloženog gonjenja, na osnovu kršenja Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, djelimično uvaživši odštetni zahtev Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Karbofuran je aktivna materija insekticida koji se u Srbiji nekada prodavao na slobodnom tržištu, ali je upravo zbog velike toksičnosti, i u skladu sa propisima EU, povučena njegova dozvola za uvoz krajem 2013, dok ga na tržištu nema od sredine 2014. godine.

Usprkos tome, veliki broj strogo zaštićenih vrsta ptica i sisara otrovan je u posljednjih deset godina ovim insekticidom, jer se on i dalje koristi.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode će iznos odštete utrošiti na projekat zaštite ptica, a jesenja i zimska jata ždralova koji se zadržavaju u Srbiji, prvenstveno u okolini Specijalnog rezervata prirode “Slano Kopovo”, biće hranjena svježim kukuruzom.