Kineske vlasti zbog bizarnog razloga zabranile Winnieja Pooha

Winnie the Pooh

Slike legendarnog medvjedića Winnieja Pooha zabranjene su na svim kineskim društvenim medijima. Razlog je poprilično bizaran – uspoređuje ga se s predsjednikom države Xiom Jinpingom.

Vlasti nisu dale nikakvo objašnjenje za zabranu, ali medvjed s “vrlo malo mozga” u prošlosti je bio uspoređivan s kineskim predsjednikom Jinpingom, a zabrana stupa na snagu netom prije održavanja 19. Kongresa kineske komunističke partije.

Ukoliko na društvenim mrežama u Kini u pretraživač upišete ime simpatičnog medvjedića Pooha, pojavit će vam se poruka da je “sadržaj nezakonit”. S njihove popularne mreže za dopisivanje WeChat uklonjene su fotografije Winnieja.

Prve usporedbe medvjedića s kineskim predsjednikom pojavile su se 2013. godine kad je na internetu objavljena fotografija Xi Jinpinga i tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame, kao Winnieja Pooha i njegovog najboljeg prijatelja Tigrića.

S interneta su izbrisani i komentari koji sa svojim ključnim riječima upućuju na Winnieja, a korisnici društvenih mreža testirali su granice nametnute zabrane.

– Jadni mali Winnie, napisao je jedan od njih i zapitao se:

– Što je ovaj divni mali medvjedić ikad učinio da bi isprovocirao bilo koga?