Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetsko čudo

Kinezi grade zgradu koja će se navečer “pretvarati u svjetlo”

kina

Ovaj ambiciozni građevinski projekt nalazi se u središtu Chongqinga, jugozapadnog kineskog grada na rijeci Jangce

Moshe Safdie, poznati arhitekt, konstruirao je kompleks koji se sastoji od osam nebodera i golemog poveznog prolaza, nazvanog vodoravni neboder. Cijela konstrukcija ima zapanjujućih 1,12 miliona kvadratnih metara.

Ovaj ambiciozni građevinski projekt nalazi se u središtu Chongqinga, jugozapadnog kineskog grada na rijeci Jangce.

Vodoravni neboder naziva Crystal bit će jedan od najviših u svijetu, spajat će ostale nebodere ispod sebe, a imat će galeriju koja će služiti kao vidikovac, vrtove, beskrajni bazen i mnoštvo restorana.

Crystal će imati i posebnu večernju funkciju, odnosno tokom noćnih sati pretvorit će se u divovsko svjetlo, osvjetljavajući nebo uzbudljivim svjetlosnim showom.

Unutar kompleksa Raffles City Chongqing nalazit će se trgovački centar od 230.000 kvadratnih metara, 1400 stambenih jedinica, luksuzni hotel i 160.000 kvadratnih metara raskošnog uredskog prostora.

Nedavno je postavljena krovna struktura na osmi i posljednji neboder 3,8 milijardi dolara vrijedne megastrukture, što znači da će Raffles City Chongqing biti otvoren već krajem ove godine.

Arhitektu Safdieju inspiracija za dizajn bila su tradicionalna kineska plovila, što je istovremeno bio i čin priznanja prošlosti grada Chongqinga kao trgovačkog središta.