Taj ludi svijet

“Make a difference”

Kip Grete Thunberg na univerzitetu izazvao veliku polemiku, studenti se bune

31/03/2021

Bronzani kip nazvan “Make a difference”, izliven u stvarnoj veličini, izradila je umjetnica Christine Charlesworth

Otkrivanje spomenika Greti Thunberg u utorak na jednom britanskom univerzitetu potaknulo je polemiku jer studenti i sindikat zaposlenih smatraju da se novac mogao bolje upotrijebiti u godini pandemije.

Bronzani kip nazvan “Make a difference”, izliven u stvarnoj veličini, izradila je umjetnica Christine Charlesworth, a otkriven je na univerzitetu Winchester (jug Engleske) koje se “ponosi” što na taj način odaje počast osamnaestogodišnjoj aktivistici za planetu, prenosi Hina.

Univerzitet priznaje da je Greta Thunberg po mišljenju mnogih malo “kontroverzna” i prihvaća “razumnu raspravu i kritičke razgovore”, rekla je zamjenica rektora Joy Carter.

Sindikat studenata drži da se 24.000 funti (28.000 eura), moglo potrošiti za pomoć studentima.

“Mi smo u godini covida, mnogi studenti nemaju pristupa campusu, mnogi pokušavaju pratiti studij online i zbilja im treba podrška”, rekla je za BBC Megan Ball, predsjednica sindikata studenata.

Sindikat zaposlenih na univerzitetu osudio je “ispraznost” takva projekta jer smatra da se novac mogao potrošiti da se očuvaju radna mjesta te izbjegne rezanje troškova.

Carter je, međutim, objasnila da se novac s jedne stavke ne može trošiti na druge i da su skulpturu finansirali fondovi.

Inauguracija spomenika poklopila se s otvaranjem nove zgrade univerziteta, “jedne od najzelenijih” u gradu, u kojem se koriste oborinske vode i solarni paneli.

Spomenik je “simbol našeg angažmana u borbi za očuvanje okoliša” i borbu protiv klimatskih promjena uoči COP 26, konferencije za klimu koja se treba u studenom održati u Glasgowu, navodi univerzitet.

Ta je obrazovna institucija objavila da želi do 2025. postići neutralnost ugljika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.