Ko na ovom jezeru ubije čovjeka ne mora ići u zatvor

Jeloustoun-izvor-620×350

Osim što zbog svoje zabačenosti djeluje kao idealna pozornica za savršen zločin, jedan od najvećih nacionalnih parkova u SAD – Yellowstone, to i jeste zahvaljujući rupi u zakonu, koja svakom ubici omogućava da lako izmakne ruci pravde.

Zamislite toliko udaljeno mesto, da ne možete da mu priđete nijednim putem; nema tragova ljudskog života, a svuda oko vas je divljina, posred koje postoji čak i supervulkan.

Yellowstone, nacionalni park pod zaštitom UNESCO-a, prostire se na tromeđi država Wyoming, Montana i Idaho, zahvatajući površinu od skoro 9.000 kvadratnih kilometara. Ova regija, poznata kao “Zona smrti”, svoju popularnost duguje jednom krimiću iz 2007. godine, kada je CJ Box u svojoj “Slobodnoj vatri”, priču izgradio oko mjesta izvan zakona.

jeloustoun-sad11

Iako “kači” tri države, Yellowstone se nalazi pod federalnom upravom Wyoming, što podrazumjeva sljedeće: kada bi dva čovjeka kampovala u dijelu parka koji pripada Idahou, ukoliko bi se posvađali, pa jedan ubio ovog drugog, ubica bi imao pravo da mu se sudi pred porotom.

Problem, međutim, nastaje zbog toga što bi, prema šestom amandmanu američkog ustava, u poroti morali da sjede ljudi iz Idahou i Wyominga, a u idahoškom dijelu nema stanovnika.

Kako to znači da ubici ne bi moglo biti obezbjeđeno fer suđenje – on odlazi slobodan.

Ovo, pak, ne znači da u Yellowstone vlada potpuno bezvlašće: za ovakav epilog počinjenog krivičnog djela, ono mora biti teže, pošto vam za lakše oblike kršenja zakona može presuditi i sudija, bez porote.

Također, zločin bi morao biti spontano izvršen u parku, jer bi u suprotnom mogao biti kvalifikovan kao ubistvo s predumišljajem i namjerom da se izvrši u drugom distriktu, pa bi obavezujući sastav porote drugačije izgledao, te ubicu ne bi spasilo to što u Yellowstoneu nema dovoljno stanovnika države na čijoj teritoriji se dogodio zločin.

Cijeli koncept 2005. godine stavio je na test jedan lovac koji je slučajno ubio losa, stojeći na yellowstoneskoj zemlji koja pripada Montani.

US-PARKS-YELLOWSTONE NATIONAL PARK

Na suđenju u nadležnom Wyomingu, okrivljeni je zahtjevao da mu sudi porota iz Montane, računajući na to što, iako u njenom dijelu živi nekolicina stanovnika, njihov broj nije dovoljan da bi oformio “sudsko vijeće”, ali je sud odbio ovaj prijedlog, upravo želeći da demantuje da je Wyoming “Zona smrti”.

Ovim pitanjem pozabavio se i profesor Brian C. Kalt u svom radu “Savršen zločin”, a kako je bio zabrinut da bi to moglo da podstakne potencijalne zločince da se upute ka ovoj pravno “ničijoj” zemlji, prije objavljivanja rada obratio se nadležnim organima, za koje je čak izradio nacrt rješenja – ali bezuspješno.

– U Washingtonu se ništa ne dešava samo zato što je dobra ideja. Kada bi Kongres želio ovo da riješi, to bi i učinio, i to za kratko vrijeme. Problem nije to što je stvar komplikovana, već to što ne postoji interesovanje da se rupa u zakonu popuni – kaže Kalt, navodeći da je uradio sve što je mogao, i da će, u slučaju nekog zločina, ruke biti krvave američkoj vladi, a ne njemu.