Kontroverzni doktor “Frankenštajn” tvrdi da je majmunu presadio glavu

fig.1b_pixelwarning-800×534

Kontroverzni italijanski hirurg Sergio Canavero, kojeg su mediji prozvali “Doktor Frankenštajn”, tvrdi da je uspješno izvršio transplantaciju glave kod majmuna, i najavljuje da je “čovjek sljedeći”.

Sergio Canavero prošle je godine privukao pažnju medija, najavama da će “izliječiti” Rusa Valerija Spiridonova (31) koji boluje od mišićne atrofije, tako što će njegovu glavu presaditi na tuđe tijelo. On sada tvrdi da je korak bliže ostvarenju tog bizarnog plana.

– Ljudi moraju prestati da posmatraju ovu operaciju kao nešto nemoguće. Ona je potpuno moguća, samo su nam potrebna još neka istraživanja – rekao je Sergio Canavero.

Italijanski hirurg je sa timom kineskih kolega objavio u časopisu “CNS Neuroscience & Therapeutics” rezultate operacije u kojoj je glavu jednog majmuna prišio na tijelo drugog, sačuvavši navodno sve moždane funkcije.

Sergio-Canavero-009

Sergio Canavero

– Ako se glava ohladi na 15 stepeni ispod nule, neće doći do moždanih oštećenja – kaže Sergio Canavero.

U časopisu je priložena i fotografija majmuna sa šavovima na vratu.

Prema pisanju francuskog naučnog časopisa Sciences et Avenir, ovakva operacija bi mogla biti spasonosna za paralizovane osobe, posebno za kvadriplegičare.

– Majmuna smo održali u životu 20 sati. Naš cilj je bio da dokažemo da je moguće sačuvati mozak. Strategija zaštite mozga podrazumjeva hipotermiju i ukrštenu cirkulaciju krvi izmedju donora i primaoca sistemom kanula – objasnio je Siao Ping Ren.

fig.1b-800x534

Majmun nije duže održavan u životu “zbog etičkih zakona koji ne dozvoljavaju da se životinja drži duže u eksperimentalnim uslovima”, naveo je on.

Valerij Spiridonov, koji je vezan za invalidska kolica, ima povjerenja u “Doktora Frankenštajna” i jedva čeka operaciju transplantacije svoje glave na tijelo moždano mrtvog donora.

– Nadam se da će doktor Sergio Canavero dobiti podršku medicinske zajednice i obezbijediti sve uslove za uspješan zahvat. Ovde nisam važan ja kao pacijent, već prilika da se uradi nešto revolucionarno – kaže Rus.

82d953e7-6bea-4f29-bfbe-3386482d74e1-1020x770