francisco franco

Kosti jednog od najvećih fašista u Evropi bit će izbačene iz mauzoleja

franco

Bit će ponovo sahranjen na groblju u blizini glavnog grada gdje i njegova žena

Kosti fašističkog diktatora Francisca Franca (1892-1975) bit će iznijete iz mauzoleja do 25. oktobra i sahranjene na običnom groblju.

To je danas saopćila socijalistička vlada Španije pošto je prevladavna prepreka tome koju su postavili rođaci diktatora.

“Do 25. oktobra, diktator više neće biti u Valle de los Caidos” mauzoleju u kojem je, objavila je vlada i najavila “tehničke i sigurnosne odluke koje omogućavaju ekshumaciju i ponovno sahranjivanje”.

Porodica koja je neuspješno podnijela nekoliko tužbi da spriječi prenos kostiju, bit će “obaviještena 48 sati prije dana i vremena” ekshumacije koja će biti obavljena “u najvećoj diskreciji i uz najviše poštovanje”, kaže Vlada.

Franco je do smrti 1975. godine vladao Španijom kao diktator još od kraja Građanskog rata u kojem su fašisti pobjedili 1939. godine. Sahranjen je u gigantskom mauzoleju “Valle de los Caidos” (Dolina onih koji su pali), pedeset kilometara od Madrida.

Bit će ponovo sahranjen na groblju u blizini glavnog grada gdje i njegova žena.

Od juna 2018. godine, kada je postao premijer, socijalista Pedro Sanchez je ekshumaciju Franca postavio kao jedan od svojih prioriteta da “Valle de los Caidos” više ne bi bilo mjesto okupljanja “frankista”, ali su rođaci diktatora vodili pravosudni “rat” da to spriječe. Vrhovni sud je prošlog četvrtka ukinuo prepreke za ekshumaciju, prenosi Beta.