Prati ih cijeli svijet

Krdo slonova koje luta već 500 kilometara oduševilo sve drugarskom gestom

f_11360165_1024

Krdo od 15 slonova, među kojima troje mladunčadi, prešlo je krećući se jugozapadom zemlje već više od 500 kilometara otkako je početkom godine napustilo rezervat u Xishuangbanni, regiji koja graniči s Laosom i Mjanmarom

Krdo slonova čiji pohod ovih dana zabavlja cijelu Kinu moralo je stati i pričekati mladog slona koji zaostaje za skupinom 14 kilometara, javlja Hina.

Krdo od 15 slonova, među kojima troje mladunčadi, prešlo je krećući se jugozapadom zemlje već više od 500 kilometara otkako je početkom godine napustilo rezervat u Xishuangbanni, regiji koja graniči s Laosom i Mjanmarom.

Pohod slonova sa zanimanjem prati cijela Kina, čija nacionalna televizija CCTV direktno na internetu prati njihovo kretanje 24 sata na dan.

Ali mladi mužjak u dobi od desetak godina odvojio se početkom mjeseca od ostatka krda i sve je dalje od njega. Toliko da su ženke zadnjih dana usporile kretanje, napravivši stanku u blizini sela 90 kilometara južno od Kunminga, glavnoga grada pokrajine Yunnan, navodi CCTV.

Slonovi su pokušali dozvati zaostalog sudruga, rekao je profesor Chen Mingyong, sa Univerziteta u Yunnanu, za portal Caixin.

No on nije ubrzao korak. Mladi mužjaci obično napuštaju krdo kako bi bili sami dok spolno ne sazru.

Kretanje slonova kontinuirano se prati dronovima i stotine dužnosnika interveniraju kako bi se evakuiralo stanovništvo koje se nađe na njihovu putu.

Nekoliko hiljada ljudi već je moralo napustiti svoje domove iz opreza.

Životinje izgledaju zdrave i nitko nije ozlijeđen tokom njihova kretanja naseljima, prelaska autocesta i obilaska kuća u potrazi za hranom.

Šteta na poljoprivrednim kulturama koju su slonovi uzrokovali procijenjena je na gotovo milion eura.

Premda im kišna sezona otežava kretanje, stručnjaci su za dnevni list Global Times od utorka kazali da se ne očekuje da će se prije zime vratiti na područje iz kojeg su krenuli.

Dok se to ne dogodi, “najbolje bi bilo pronaći im mjesto na kojem bi mogli boraviti i koje bi im bolje odgovaralo, daleko od ljudi, i onamo ih privući”, rekao je biolog iz Univerziteta iz Pekinga, Zhang Li.