Taj ludi svijet

Dalmacija

Kupače u Hrvatskoj iznenadio vatreni crv: Žena ga je nogom dotakla i završila na hitnoj (FOTO)

29/06/2020
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Dva dana zaredom jedan muškarac se išao kupati na istu plažu u jednoj uvali na srednjodalmatinskom otoku te je oba puta naišao na vatrene crve

Na jednom srednjodalmatinskom otoku uočeni su vatreni crvi. Dva dana zaredom jedan muškarac se išao kupati na istu plažu u jednoj uvali te je oba puta naišao na vatrene crve.

– Mještani su me upozorili da ako se idem kupati da pripazim na vatrene crve. Samo su jučer u uvali gdje se kupam pronašli deset komada. Kako su mi rekli, jedna je žena nogom tek dotakla ovog crva, te je završila na hitnoj. Navodno su ovi crvi otrovniji od ribe pauka. Nisu baš mali i dobro se vide, ali ove godine se u ovoj uvali doista razmnožili, u što sam se i sam uvjerio – kazao je čitatelj za Dalmacija Danas.

Portal Priroda Hrvatske piše da je vatreni crv uglavnom dugačak od 5 do 10 centimetara te da ispod škrga izbijaju bijele hitinske čekinje koje su obično spuštene prema dolje. Ako crv osjeti da je u opasnosti, on čekinje raširi i poduže ih prema gore u odbrambeni položaj.

Spomenute čekinje su vrlo tanke i čvrste poput iglica te na sebi imaju otrov. Budući da vrhovi lako pucaju, otrov jako brzo prodire u tkivo grabežljivca ili pak neopreznog ronioca, a u ovom slučaju čak i kupača. Jaka iritacija javlja se zbog otrova i manifestira se kao crvenilo i dugotrajan svrbež, a odatle i ime ove vrste.

Kod osjetljivih osoba može zbog uboda nastati i kratkotrajna paraliza dijela tijela.

U slučaju da vas ubode ovaj crv valjalo bi što prije ukloniti eventualno zaostale čekinje ljepljivom vrpcom, rukavicom ili krpom pa ubodeno mjesto isprati hladnom morskom vodom. Nakon toga na ubodeno mjesto treba staviti obloge namočene u alkohol i namazati ga antihistaminskom mašću. Ako su simptomi kod žrtve uboda teži tada treba potražiti liječničku pomoć.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.