Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kupio automobil za kratko putovanje jer je jeftiniji od karte za voz

tom_1

Tom Church, 27-godišnji stanovnik Londona, kupio je automobil star 21 godinu kako bi otputovao u Bristol i vratio se kući, put dug 160 kilometara.

Međutim, Britanac nije kupio Hondu Civic iz 1997. godine zato što mu se sviđala, nego zato što je ukupan trošak kupovine automobila, cestarine i goriva bio jeftiniji od povratne karte za voz.

Ukupni troškovi kupovine automobila i puta do Bristola iznosili su 206 funti, odnosno nešto više od 460 konvertibilnih maraka, a povratna karta vozom koštala bi Toma skoro 218 funti, što je nešto manje od 490 KM.

Tom je ideju za ovaj poduhvat dobio čitajući na Redditu o sličnim situacijala u kojim su se putnici osjećali prevarenim plaćajući ogromne svote za karte za voz.

Hondu Civic platio je 80 funti (180 KM), cestarina ga je koštala funtu više, dnevno osiguranje 20 funti, a gorivo 25 funti (56 KM).

Church je suosnivač stranice koja se bavi prodajom kupona za popuste LatestDeals.co.uk, a automobil je kupio od starije gospođe koja ga je prodavala kao otpad. ć

Ipak, automobil je potpuno funkcionalan, i Tom je uspio u svom naumu.

“Putovat ću jeftinije, a još će mi na kraju ostati automobil, koji ću možda prodati kad završim. Morate biti snalažljivi kako bi sačuvali novac”, kazao je Church.