Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izvor adrenalina i fascinacije

Let balonom iznad Kapadokije sve popularnija turistička atrakcija

baloni kapadokija – anadolija (5)

Baloni lete iznad Nevsehira još od 1988. godine. Vremenski uslovi na tom području dozvoljavaju da se oko 300 dana godišnje može letjeti balonom

Kapadokija, u općini Goreme, jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj gdje se spajaju ljepote prirode i historije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu, piše Anadolu Agency (AA).

Let balonom nepresušni je izvor adrenalina i fascinacije kod turista koji posjećuju jednu od poznatijih turskih destinacija Kapadokiju.

Pejzaž Kapadokije nalazi se na listi Svjetske baštine UNESCO-a, a pogled iz balona je jedinstveno iskustvo koje svake godine privlači stotine hiljada turista iz cijelog svijeta. Riječ je o specifičnom reljefu koji je nastao od vulkanske lave koju su planine Erciyes i Hasan izbacivale prije nekoliko miliona godina.

Turisti koji smognu hrabrosti svako jutro imaju priliku da se balonom vinu u visine iznad tog mjesta koje je spoj prirodnih i historijskih fenomena.

Baloni lete iznad Nevsehira još od 1988. godine. Vremenski uslovi na tom području dozvoljavaju da se oko 300 dana godišnje može letjeti balonom.

U gradu Goreme živi 2.100 osoba. Dešava se da ujutro na nebu leti i do 100 balona. U svakom balonu može letjeti do 20 osoba.