Taj ludi svijet

bolest ili?

Lisice u samom centru Tomislavgrada već nekoliko večeri česta pojava

22/10/2021
Foto FENA/Mario Loncar

Za tomislavgradske veterinare nije normalna pojava da se divlja zvijer, u ovom slučaju lisica, tako ponaša

Pojava lisica u blizini stambenih objekata je upozoravajući faktor na nešto što nije u prirodi divljih zvijeri ili se radi o bolesti, a nije isključena niti prilagodba tih životinja novim životnim uslovima, kazali su za Fenu iz Veterinarske stanice u Tomislavgradu.

Prema informacijama stanara, u blizini Franjevačkog samostana, Doma zdravlja Tomislavgrad i ulice kraljice Teute, u samom centru Tomislavgrada te prigradskim naseljima, već nekoliko večeri viđaju se lisice koje bez ikakva straha dolaze pred porodične kuće.

– Iznenadio sam se kad sam vidio kako lisica namjerava ući u dvorište bez ikakva straha, ali ju je spriječio pas. Izašao sam i potjerao je putem kanala gdje se izgubila – kazao je Feni jedan od stanovnika naselja u blizini Franjevačkog samostana.

Za tomislavgradske veterinare nije normalna pojava da se divlja zvijer, u ovom slučaju lisica, tako ponaša.

– Iako ova životinja živi u šumama i podzemnim brlozima nije rijetkost da se viđa u blizini ljudskih naselja u potrazi za hranom, ali za njenu pojavu u gradskoj sredini treba gledati s oprezom – smatraju veterinari.

Pojašnjavaju kako svako ponašanje koje odstupa od uobičajenog upozorava na nešto što se treba ispitati te preporučuju lovcima tomislavgradskog kraja da se organiziraju radi utvrđivanja činjenica za ovu pojavu.

Do sada na ovim terenima nije bilo pojave bjesnoće kod divljih životinja, napominju veterinari te poručuju da svake godine ovdašnja lovačka društva organiziraju hajku na štetočine koje pričinjavaju štete obližnjim naseljima (kune, divlje mačke, lisice i vukovi) i s te strane stanovnici ovih krajeva mogu biti zadovoljni.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.