Hobart u Australiji

Ljeto im počinje za dvije sedmice, a imaju najhladniji novembar u zadnjih 68 godina

australija_snijeg_pocetak ljeta

Ljetna sezona u Australiji počinje 1. decembra

Australijski grad Hobart u petak je zabilježio najnižu novembarsku temperaturu u posljednjih 68 godina, saopćio je Biro za meteorologiju Australije (BoM), prenosi BBC.

BoM je u twittu naveo da je, prema preliminarnim podacima, nekoliko rekorda novembarskih minimalnih temperaturnih oboreno u nedjelju navečer, nešto više od dvije sedmice prije početka ljeta, kao i neki rekordi minimalne temperature u kasnoj sezoni.

– Što se tiče Hobarta, 2,9 stepeni celzijusa u 05.39 ujutro je najhladnija temperatura zabilježena u mjesecu novembru još od 1953. godine, a to je bilo prije 68 godina – navodi ta agencija za meteorologiju.

Agencija je izvijestila da je snijeg pao širom ostrva “i to i na relativno niskim nadmorskim visinama, iako se očekivalo da će se povući na veće nadmorske visine tokom dana.”

– Imali smo izvještaje o predgrađima Hobarta koji su na nadmorskoj visini od oko 200 ili 300 metara, bilo je snijega koji je napadao na tim uzvišenjima – rekla je prognostičarka BoM-a Belinda House, prenosi novinska agencija AAP.

Ona je dodala da je već poznato da proljeće na Tasmaniji može donijeti mješavinu toplijeg vremena i hladnijih zimskih perioda.

Ljetna sezona u Australiji počinje 1. decembra.