Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljudi na ulicama Vijetnama jedu pse (FOTO)

vijetnampsi1blurano

Da u Kini jedu pse nije nova vijest i koliko god nam se to činilo nezamislivo, bilo je nekako daleko i nije nas se ticalo, međutim kada se jednim takvim prizorom susretne licem u lice stvari, zaista postane stvarnost.

Putujući Vijetnamom, koji je već godinama pod velikim utjecajem socijalističke Kine, na više se mjesta mogu vidjeti štandovi na kojima se prodaju pečeni psi sasvim normalno, kao da se radi o svinjetini ili teletini.

Interesantno je kako su naizgled iste veličine i pasmine, što otkriva jednu još strašniju istinu – oni se uzgajaju za jelo. Naravno, to je slučaj u bogatijim sredinama, a u onim siromašnijim, ulični psi hvataju se i ubijaju kako bi se poslužili za večerom.

Pomama za psima u nekim je zaostalijim područjima narasla do te mjere da je ljude strah izvoditi pse na ulicu. Preko noći i dana pažljivo ih zaključavaju jer su krađe postale nesnosne.

Ipak, u razgovoru s lokalcima u dvama najvećim gradovima, doznaje se kako je riječ o staroj tradiciji te da se pseće meso ne jede na dnevnoj bazi i nije zastupljeno u vijetnamskoj kuhinji.

Kako je riječ o žilavom i neukusnom mesu, koristi se samo u iznimnim prigodama i to isključivo među muškom populacijom tokom testosteronskih zabava koje uvijek uključuju više litara alkohola.