Taj ludi svijet

snimljeno u norveškoj

Meteor snažnim bljeskom osvijetlio noćno nebo, čuo se i jak zvuk grmljavine

27/07/2021

„Meteor se pojavio u 1.08 ujutro u noći 24. na 25. jul i bio je vidljiv otprilike pet sekundi“

Neuobičajeno velik meteor vidio se iznad velikog dijela južne Skandinavije i osvjetljavao je jugoistok Norveške snažnim bljeskom svjetlosti nekoliko sekundi, saopštili su norveški stručnjaci, navodeći da su mnogi rekli da su čuli i jak zvuk grmljavine, javlja Reuters.

Norveška mreža za praćenje meteora navela je da je analizirala i pregledala nekoliko video-zapisa nastalih u nedjelju i saopštila da se meteor prvi put pojavio oko 90 kilometara sjeverno od Osla i nastavio put u pravcu jugozapada pre no što je bljesnuo u nekoliko snopova svjetlosti dok se raspadao u atmosferi.

„Meteor se pojavio u 1.08 ujutro u noći 24. na 25. jul i bio je vidljiv otprilike pet sekundi“, navela je mreža na Twitteru.

Meteori – kamenje iz svemira koji po ulasku velikom brzinom u Zemljinu atmosferu počnu da gore, nisu neobična pojava u Norveškoj čija meteorska mreža brojnim kamerama neprekidno nadgleda nebo.

Meteor obično izgori i ispari u atmosferi, a komadi koji padnu na Zemnlju nazivaju se meteoriti.

Preliminarni podaci pokazuju da je meteorit od norveškog meteora možda ipak pao na Zemlju u velikom šumovitom području Finemarka, nedaleko od Osla, saopštila je Norveška meteorska mreža.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.