Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mislili da je performans, ali bila je to prava krv

kv

Posjetitelje Art Basela, najvažnijeg sajma umjetnosti na svijetu, odnosno njegovog ogranka u Miamiju, šokirao je u petak krvavi prizor ubadanja nožem na izložbi u Miami Beach Convention Centru.

Naime, Siyuan Zhao, djevojka koja je radila na kartama, izbola je posjetiteljicu nožem u ruke i vrat vičući pritom da je “mora gledati kako krvari”.

Stravična je scena uznemirila većinu posjetitelja, no dio je mislio da se radi o performansu.

“Prišao mi je muškarac i rekao da mu se čini da je upravo svjedočio performansu te da je mislio da se radi o lažnoj krvi, ali u pitanju je bila prava krv. Užasnuta sam i muka mi je’, rekla je umjetnica Naomi Fisher za Miami Herald.

Zhao je uhapšena i optužena za pokušaj ubistva, a žrtva, 33-godišnja Shin Seo Young, na sreću je prošla samo s lakšim povredama. Navodno je ovom događaju prethodila svađa dvije mlade žene. Glasnogovornik Art Basela, jednog od najvećih umjetničkih festivala u SAD-u, istakao je da je policija stigla na mjesto događaja odmah, a institucija se izvinila porodici žrtve.

“Jako osiguranje Miami Beach Convention Centra sudjeluje u istrazi. Naše su misli sad sa žrtvom”, napisali su na Facebooku.