Taj ludi svijet

zapisi istoričara

Mislite da je 2020. godina najgora ikada? Varate se, bilo je puno gorih prije

26/10/2020

Istoričari su dugo nagađali o porijeklu magle koja se pojavila 536.

Teško zamjeriti ikome ko misli da je ova, 2020, najgora godina ikada. No, istoričar s Harvarda Michael McCormick se ne bi složio s tim. On je u intervjuu 2018. godine utvrdio da je najgora godina za čovječanstvo bila davna 536.

“Bio je to početak najgoreg perioda za čovječanstvo, ako ne i najgora godina”, rekao je za Science Magazine.

Te je godine misteriozna magla (za koju se danas zna da je posljedica erupcije vulkana) prekrila Evropu, Bliski istok i dijelove Azije, nakon čega je uslijedilo 18 mjeseci tame.

“Sunce je bilo bez sjaja, cijelu je godinu svijetlilo mutno, poput mjeseca”, zabilježio je bizantinski istoričar iz tog vremena, Prokopije.

Tog ljeta temperatura je varirala između 1,5 i 2,5 sepeni Celzijusa čime je započelo najhladnije razdoblje u posljednjih 2300 godina. U Kini je padao snijeg zbog čega su propali usjevi, te su ljudi gladovali.

Pandemija koja je pobila pola čovječanstva

Sljedećih godina se počela pogoršavati situacija. 541. se u rimskoj luci u Egiptu pojavila kuga koja se počela brzo širiti. Kuga je pokosila između jedne trećine i jedne polovine stanovništva istočnog Rimskog Carstva što je, navodi McCormick, ubrzalo njegov pad.

Kuga se proširila cijelim Mediteranom, Evropom i Bliskim Istokom. Ovo je, inače, bila prva pandemija kuge u istoriji, a nazvana je i Justinijanovom kugom, prema bizantskom vladaru Justinijanu koji je i sam obolio od nje. Neki je istoričari smatraju jednom od najgorih pandemija ikad, te se navodi da je ubila oko 100 miliona ljudi, odnosno pola svjetske populacije u to vrijeme.

Istoričari su dugo nagađali o porijeklu magle koja se pojavila 536., a prije dvije godine, naučnici su analizom leda s jednog švicarskog glečera ustanovili da je te godine eruptirao vulkan na Islandu, a njegov se pepeo proširio sjevernom hemisferom.

Uslijedile su još dvije erupcije – 540. i 547. Nakon toga je došla kuga koja je prouzrokovala ekonomski kolaps u Evropi koji je potrajao sve do 640.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.