Taj ludi svijet

Misteriozan vrtlog nemilice guta vodu u jezeru u Teksasu (VIDEO)

25/06/2015

Baš poput nečega iz ‘Zone sumraka’, na sredini jezera Texoma u Teksasu otvorila se rupa koja isušuje veliku vodenu površinu, piše Business Insider.

Prizor koji se rijetko viđa vrlo lako može izazvati nelagodu, no zapravo je riječ o potpuno normalnoj pojavi.

Vrtlog koji se brzo okreće te odnosi vodu iz jezera nije početak katastrofe već upravo suprotno, sprječava jednu.

“Poput kade u vašoj kući, kada je napunite te otvorite odvod, voda počinje istjecati i stvara se vrtlog”, kazao je BJ Parkey, asistent uprave jezera Texoma, za Business Insider.

Uprkos logičnom objašnjenju, neobična je pojava izazvala uzbunu kod lokalnog stanovništva. Snimke vrtloga objavljene na YouTubeu i društvenim mrežama dodatno su zastrašile građane.

Razlog tome je ponajprije snaga vrtloga. Prema riječima stručnjaka, vrtlog je toliko jak da bez problema u svoje središte može povući brod, a kamoli nesretnog plivača. Vlasti su upravo stoga ogradile područje oko njega, a brodovima nije dozvoljena plovidba u neposrednoj blizini tokom istjecanja vode.

Jezero Texoma je inače jedno od najvećih rezervoara u SAD-u, a nastaje prikupljanjem vode iz Crvene rijeke. Kada nivo vode dosegne gornji maksimum, kao što je slučaj u zadnjih par sedmica, američka vojska otvara odvode na dnu jezera kako bi se višak vode prelio natrag u rijeku.

Velike poplave uzrokovane snažnim kišama koje su nedavno pogodile područje Teksasa dovele su do rekordnog povišenja vodostaja jezera. Prije nekoliko sedmica izmjerena je rekordna vrijednost od čak 192 metra iznad razine mora.

Pogledajte kako izgleda zastrašujući vrtlog u jezeru Texoma.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.