Misteriozni snimci: Veliki brodovi “izronili” usred pustinje (VIDEO)

brod

Iz želje da saznaju više istorijskih činjenica o Kazahstanu, naučnici su počeli da se bave ovim regionom, a prvo su krenuli od snimaka iz vremena Hladnog rata, piše Daily Star.

Na fotografijama koje je snimio satelit Quickbird, koji je lebdio oko 450 kilometara iznad zemlje, snimljena su četiri ogromna broda usred pustinje. Naučnici nisu mogli da objasne kako su se plovila nasukala u pijesku i zadržala ovjde.

“Teško je okrenuti glavu i ignorisati ovo što se događa na slici. U ogromnoj pustinji nema vode, ali ipak na sredini, nalazi se flota zahrđalih brodova. Pustinji je najbliže Aračsko jezero, ali je kilometrima udaljeno odavde”, kazao je kanadski istraživač George Kourounis

Biolog Roland Kays ističe da ovde nije reč o malim brodovima, već enormno velikim.

Sa njim se slaže i istraživač Nick Middleton koji je objasnio “da su prilično velika plovila napravljena tako da mogu da plove u dubokim vodama, mada je nejasno kako i zašto što su kilometrima udaljeni od bilo kakvog izvora vode”.

Taman kada su brodovi u pustinji Kazahstana postali misterija za naučnike, satelitski snimki ovog područja iz vremena Hladnog rata su dali sve odgovore.

Naime, Aralsko jezero se davno prostiralo i do ove oblasti, zbog čega su brodovi bili prekriveni vodom.

Decenijama unazad se smatralo da su “nestali i ponovo se pojavili negdje drugdje”.