Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mještani zaprepašteni: Izgorjela njiva od žara ispod površine tla (FOTO)

zar tlo (2)

Mještani sela Yesilova, nedaleko od istočnog turskog grada Mus, ostali su zaprepašteni nakon što je jednom od mještana izgorjela njiva, ali na do sada neviđen način. Naime, mještani su ispod površine tla pronašli žar, javlja Anadolu Agency (AA).

Nizamettin Karasu, vlasnik njive ispod čije površine je pronađen žar novinarima je kazao kako se nikada ranije u životu nije susreo s ovakvim slučajem.

Istakao je kako su ga mještani prije nekoliko sedmica obavijestili kako se na njivi nešto zapalilo, no tada su primijetili kako gori tlo.

“Nekoliko puta smo pokušali ugasiti, dan kasnije smo ponovo obišli njivu i primijetili da još uvijek gori. Mislili smo da je možda povezano s zemljotresom, no ispostavilo se da to nije tačno. Na njivama imamo sijeno, bojimo se da vatra ne zahvati plastove”, istakao je Karasu.

Povodom ovog slučaja u selu je boravio i Iskender Dolek, direktor Centra za istraživanje i upravljanje vanrednim situacijama pri Univerzitetu Mus Alparslan.

On je rekao kako je na mjestu njive koja je gorila, nekada bila močvara, te da se na tom mjestu ispod same površine nataložio treset, koji je organsko gorivo.

Djelimično ugljenisanje ovog materijala jeste prvi korak u procesu stvaranja uglja. Osušeni treset lako gori i pri sagorijevanju stvara veliku količinu dima. U nekim zemljama se koristi za grijanje domaćinstva i u kotlovnicama.