pohapšeni

Morbidni transparent u Zagrebu napravio je 21-godišnji mladić

zagreb trans (1)

Za šest je utvrđena osnovana sumnja da imaju veze s događajem te su oni upravo uz krivičnu prijavu dovedeni pritvorskom nadzorniku, suočavaju se mogućom kaznom do tri godine zatvora

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić gostovao je na RTL-u Danas te otkrio neke nove detalje o privedenima navijačima s zbog transparenta na kojemu je pisalo “Je*at ćemo srpske žene i djecu”.

Rašić je kazao da su odmah po saznanju o događaju pokrenuli intenzivno kriminalističko istraživanje tokom kojeg su istraživali osam osoba.

“Za šest je utvrđena osnovana sumnja da imaju veze s događajem te su oni upravo uz krivičnu prijavu dovedeni pritvorskom nadzorniku. Završena je njihova pretraga kuća, tamo je nađena odjeća sa slike, mobiteli. Nađene su sve osobe sa slike. Ovih šest ne poriče krivično djelo, priznali su sve, a znamo i osobu koja je i napravila taj transparent”, otkrio je Rašić.

Kazao je da od šestorice mladića dvojica imaju 21 i 22 godine, dok četvorica spadaju u mlađe punoljetnike, odnosno oni su u dobi od 18 do 21 godine.

“Nastavljamo s daljnjim istraživanjem dok ne pronađemo sve osobe koje su učestvovale u tome. Znači i one koji nisu bili na slikama”, poručio je Rašić.

Podsjećamo, osumnjičene osobe zajedno s više drugih za sada nepoznatih osoba 11. juna 2020. godine oko 21 sati okupili su se na adresi u Zagrebu u Kustošijanskoj ulici, gdje je osumnjičena muška osoba starosti 21 godinu izradila transparent neprimjernog sadržaja, a koji tekst prema svom sadržaju poziva i potiče na netoleranciju, širi i potiče na nasilje i mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, nakon čega su razvili navedeni transparent te uz zapaljene baklje i glasno, također neprimjereno skandiranje, nastavili neprimjereno se ponašati, pritom narušavajući javni red i mir. Takvo ponašanje izazvalo je negativne reakcije kod prisutnih građana koji su sporni događaj fotografisali i tako snimljene fotografije širili putem društvenih mreža i internet portala čime su postale dostupne široj javnosti.

Osumnjičene se tereti za krivično djelo „Javno poticanje na nasilje i mržnju“.Za ovo krivično djelo u Hrvatskoj je propisana kazna zatvora do tri godine.

Policija je pretražila njihove domove i druge prostorije kojima se koriste kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta odjeća koju su navedene osobe imale za vrijeme nastanka sporne fotografije, dok su također od osumnjičenih privremeno oduzeta njihova telekomunikacijska sredstva kojima su se koristili.

“Sve osumnjičene osobe su po provedenom kriminalističkom istraživanju predane na daljnje nadležno postupanje pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok se kriminalističko istraživanje nastavlja s ciljem utvrđivanja identiteta i pronalaska preostalih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovog krivičnog djela”, saopćili su iz zagrebačke policije.