Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjedinjene države

Muškarac nakon 33 godine proglašen nevinim i pušten iz zatvora: “Vapio sam za pomoć”

Foto: Screenshot
Daniel Saldana

Saldana se jutros pojavio s okružnim tužiteljem Georgeom Gascónom na konferenciji za novinare gdje je rekao da je zahvalan što je oslobođen

Muškarac iz Kalifornije koji je proveo 33 godine u zatvoru zbog pokušaja ubistva proglašen je nevinim i oslobođen, objavio je jutros okružni tužitelj Los Angelesa.

Daniel Saldana (55) osuđen je 1990. za pucnjavi na automobil u kojem je bilo šest tinejdžera, koji su napuštali srednjoškolsku nogometnu utakmicu u Baldwin Parku, istočno od Los Angelesa. Dva učenika su ranjena, ali su preživjela. Napadači su tinejdžere zamijenili za članove bande, rekla je tada policija.

Jedan od osuđenih priznao

Saldana je u vrijeme pucnjave imao 22 godine i radio je puno radno vrijeme kao građevinski radnik. Bio je jedan od trojice optuženih za napad. Osuđen je prema šest točaka optužnice za pokušaj ubojstva i jednu tačku za pucanje na vozilo te je osuđen na 45 godina zatvora.

Saldana se jutros pojavio s okružnim tužiteljem Georgeom Gascónom na konferenciji za novinare gdje je rekao da je zahvalan što je oslobođen.

“To je borba”

“To je borba, svaki dan se probuditi sa spoznajom da si nevin, a ja sam zatvorena u ćeliji i vapim za pomoć”, rekla je Saldana, prenosi Southern California News Group. “Tako sam sretan što je došao ovaj dan”, dodao je.

Gascónov ured započeo je istragu nakon što je u februaru saznao da je drugi osuđeni napadač vlastima tokom saslušanja za uvjetni otpust 2017. rekao da Saldana “ni na koji način nije bio umiješan u pucnjavu i da nije bio prisutan tokom incidenta”, objavio je državni tužitelj.