Taj ludi svijet

Muškarac oženio 30 godina mlađu djevojčicu, reagovao i UNICEF

02/07/2018

Brak 11-godišnje djevojčice i 30 godina starijeg muškarca izazvao je burna reagovanja u Maleziji, pa su sve glasniji pozivi da minimalna starosna granica za stupanje u brak bude 18 godina.

Roditelji djevojčice, koji su sa Tajlanda, rekli su da su pristali da im kćerka postane treća supruga Maležanina, ako pristane da ona ostane kod kuće dok ne napuni 16 godina, navodi BBC.

Vlada Malezije je saopštila da nema zvaničan dokument o braku, sklopljenom na Tajlandu, i da istražuje slučaj. Oglasio se i UNICEF, ističući da je ovaj brak “šokantan i neprihvatljiv”.

BBC prenosi da su se pojavile i fotografije na kojima se vidi kako mladoženja drži djevojčicu za ruku poslije vjenčanja.

On već ima dvije žene i šestoro djece, uzrasta od pet do 18 godina, javili su lokalni mediji.

Roditelji djevojčice rade u sjeveroistočnoj maležanskoj državi Kelantan.

Aktivisti u Maleziji navode da je mladoženja uspješan trgovac, a da roditelji djevojčice žive u bijedi.

U Maleziji, zakonski, 18 godina je minimalna granica za stupanje u brak, međutim islamski šerijatski sudovi mogu da dozvole sklapanje braka za muslimanske parove mlađe od 16 godina.

Vlada Malezije ističe da lokalne vjerske vlasti nemaju podatke o ovom braku, a bez dozvole šerijatskog suda brak se smatra nezakonitim i mladoženja bi mogao da bude osuđen na šest mjeseci zatvora.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.