Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muškarac priznao: Supruga me tukla iako sam veći od nje

nasilje policija

Kod priča o zlostavljanju u braku, vezama i porodici, glavna je pretpostavka da je muškarac taj koji je agresor, a žene žrtva, no upravo je ta generalizacija razlog zbog kojeg se muške žrtve srame progovoriti.

Podaci američkog Ministarstva pravosuđa iz 2010. otkrivaju da oko 40 posto žrtava porodičnog nasilja čine muškarci. U većini slučajeva zlostavljanje je psihičko – a svodi se na agresivne verbalne napade, ucjene djecom, omalovažavanje u javnosti itd., no postoje i muške žrtve fizičkog nasilja. Budući da su muškarci u pravilu veći i snažniji, ta tema će kod mnogih izazvati podsmijeh, no psiholozi objašnjavaju kako u slučaju fizičkog napada nije uvijek bitno ko je snažniji – već ko je emocionalno nestabilniji, dominantnije naravi te nekontrolirajućeg ponašanja.

I kod muških i ženskih žrtava nasilja najveći problem je pravosudni sistem koji ne pruža dovoljno razumijevanja i zaštite, a na internet stranici Battered men muškarci su otkrili svoje stvarne priče:

– Moja supruga, u jednom od svojih pijanih napadaja, uzela je baseball palicu naše kćeri i iskoristila je kako bi razbila vrata radne sobe koja sam zaključao kako bi dovršio projekt – bio sam pod strašnim pritiskom zbog roka. Budući da sam visok 185 cm i poprilično mišićav, znao sam da neću naići na puno razumijevanja predstavljajući se kao “zlostavljan muškarac”. Razmišljao sam o tome da nazovem policiju tu noć. Nakon što sam to kasnije ispričao svom advokatu za razvod, rekao mi je da je dobro što nisam zvao policiju, jer bi oni vjerovatno uhapsili mene.

– Moj sin je bio oženjen za nasilnu mladu ženu prije nego je ostavio. Znatno je veći od nje, a u mladosti se intenzivno bavio boksom. Ona nikad nije koristila oružje i nije došla blizu toga da mu nanese jake fizičke ozljede. Ipak, lupila ga je svaki put kad bi joj “digao živce”, izrezala mu je odjeću s makazama i pobacala je u dvorište, uništila je njegove sportske trofeje iz djetinjstva, zapalila vjenčani album koji smo im ja i žena izradili. Ona je njega psihički zlostavljala – a da je on nju lupio, završio bi u zatvoru.

– Bio sam u braku iz pakla sa ženom koja nije znala kontrolirati svoj bijes, a često je imala izljeve vrištanja, bacanja stvari, udaranja. Jednom sam se pokušao odbraniti, pa sam je gurnuo od sebe – zvala je policiju. Oni su došli i ponašali se kao da je ona žrtva.

– Imam 190 cm i preko 100 kilograma, bavio sam se judom i borilačkim sportovima, bio sam u vojsci. Ja nisam “žrtva”. Jedne noći je došla u spavaću sobu s baseball palicom i zamahivala je prema mojim nogama. Uspio sam joj izvrnuti ruke i oduzeti palicu. Onda je otrčala u kuhinju po valjak za tijesto.

– Bio sam psihološki napadan i zlostavljan, prijetila mi je da će me upucati između očiju, udarala me u prepone… Lupio sam je nakon što je nasrnula na moju kćer. Nazvao sam policiju, a policajac mi je rekao da mi je bolje da šutim i ne dižem prijave. Napala me je ključevima za automobil, ubola me 13 puta. Htio sam otići, no uzela je našu kćer i prijetila da će je baciti niz stepenice.

– Počelo je s bacanjem mobitela meni u glavu, pa je postepeno prešla na teže stvari. Advokat kojeg sam konsultovao mi je savjetovao defanzivnu poziciju, samo da podignem ruke kako me ne bi ozlijedila, jer sve drugo će ispasti kao da ja nju napadam. Bila je stručnjak u padanju i vrištanju – “vidite djeco šta mi vaš otac radi”.

– Najbolja stvar je što sam ja socijalni radnik i radim s takvim ljudima, još sam porodični i bračni savjetnik. Bio sam zaslijepljen, tumačio sam njene ispade kao emocionalnu neravnotežu, pa sam nakon takvih epizoda često proveo noć tješeći je kako “nije ništa kriva”.

– Bilo me strah govoriti o tome šta mi radi, jer sam znao da – ili mi neće vjerovati, ili će mi se smijati. Najbolja stvar od svega je što me ona uvjerila kako ja zaslužujem da se tako odnosi prema meni.

– Rasprave su završavale tako da me pljuskala. Podnosio sam to zbog djece, sve dok nisam vidio da i s njima gubi živce.

– Bila je hvalisava, glasna i dominantna, uvijek govoreći kako joj se sviđaju veći muškarci. Ja sam visok 175 i imam preko 90 kilograma. Držala je nož u ruci i prijetila mi da izađem iz stana. Nisam se usudio pomaknuti jer sam vjerovao da je toliko luda da bi mogla to i učiniti… Ismijavala me pred našim prijateljima i govorila o našem seksualnom životu. Kasnije bi rekla da je to bila šala ili kompliment – šale na račun veličine mog penisa? Nisam se smijao. Svakodnevno mi je trgala majice, pljuskala me po licu, zaključala vani. Nakon što sam otišao, rekla mi je: “ti si bio jedini koji me razumio”. Svaki put dok je vidim, vidim onaj izraz lica dok je držala nož prema meni.