Taj ludi svijet

nigerija

Muzičar uvrijedio poslanika Muhameda, osudili ga na smrtnu kaznu

10/08/2020

Demonstranti su zapalili njegovu porodičnu kuću te su tražili od islamske policije Hisbah da poduzme akcije protiv njega

Nigerijski muzičar iz savezne države Kano osuđen je na smrt zbog blasfemije upućene poslaniku Muhamedu, javlja BBC.

Viši šerijatski sud osudio je 22-godišnjeg pjevača Yahayu Sharifa-Aminua za blasfemiju zbog pjesme koju je napisao u martu i širio WhatsAppom. Sharif-Aminu nije negirao optužbe. Nakon što je napisao pjesmu, Sharif-Aminu, koji se sada nalazi u pritvoru, skrivao se od vlasti.

Demonstranti su zapalili njegovu porodičnu kuću te su tražili od islamske policije Hisbah da poduzme akcije protiv njega. Smatrali su da je njegova pjesma blasfemična jer je hvalio jednog imama iz Muslimanskog bratstva do te mjere da ga je postavio iznad poslanika Muhameda.

Predvodnik prosvjeda Idris Ibrahim rekao je za BBC da će presuda služiti kao opomena drugima. “Kad sam čuo za presudu, bio sam toliko sretan jer je pokazala da naš prosvjed nije bio uzaludan”, rekao je.

Sharif-Aminu, gospelski muzičar, bio je nepoznat dok nije napisao spornu pjesmu.

Sudac Khadi Aliyu Muhammad Kani rekao je kako je na presudu moguća žalba.

Savezne države u sjevernom dijelu Nigerije, koje su većinskom muslimanske, prakticiraju i svjetovne i šerijatske sudove. Ovi posljednji ne primjenjuju se na muslimane.

Otkako je 1999. godine ponovo uveden šerijatski sud, provedena je jedna smrtna presuda.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.