Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Floridi ulovili ogromnu zmiju koja je pojela tri jelena

piton-jeleni

Burmanski pitoni kao invazivna vrsta na Floridi stvaraju velike probleme autohtonim vrstama životinja koje žive na području nacionalnog parka Evergladesa.

Sve je počelo 1992. kada je to područje pogodio Andrew koji je između ostalog uništio nekoliko farmi pitona na kojima su se uzgajale zmije koje su se trebale držati kao kućni ljubimci.

Umjesto kao ljubimci u nečijim domovima završile su u močvarama na području parka. Također, s puštanjem zmija u prirodu nastavili su i neodgovorni vlasnici koji su se zasitili svojih ljubimaca.

Budući da je riječ o vrsti koja tamo praktično nema prirodnog neprijatelja toliko su se namnožile da su počele ozbiljno ugrožavati autohtone vrste kojima prijeti izumiranje.

Ionako zabrinute čuvare i ekologe najnovije otkriće koje su pronašli u ogromnoj četiri metra dugoj i 47,6 kilograma teškoj zmiji još je više šokiralo.

Zašto? Iako se zna da burmanski pitoni te veličine mogu progutati jelena, nikad do tada na području Evergladesa nije pronađena zmija koja je u sebi skrivala čak njih tri.

Stručnjaci koji se bave njihovim proučavanjem pretpostavljaju kako je zmija svaku od životinja pojela u različito vrijeme, tokom perioda od 90 dana.

piton-jeleni1

“Takav vremenski razmak nekome se može činiti dovoljno dugim, ali zapravo je jako neobično da zmija u relativno kratko vrijeme pojede tri tako velika obroka”, izjavio je za LiveScience Scott Boback, profesor biologije na Dickinson fakultetu koji je radio na proučavanju konkretne zmije.

“Ako znamo da je piton sposoban pojesti tri jelena u tri mjeseca, pitam se što i koliko mogu pojesti, a mi to još ne znamo”, zabrinuto će Boback.

Pogotovo jer se niti ne zna koliko burmanskih pitona na području Evergladesa zapravo ima. Grube procjene kreću se od 100 do 300 hiljada zmija!