Taj ludi svijet

globalno zagrijavanje

Na Mount Everestu nema snijega, umjesto njega buja vegetacija (FOTO)

13/01/2020

Proučavajući fotografije koje su snimili sateliti između 1993. i 2018. godine, naučnici su otkrili travnate površine na velikim visinama do tada pokrivenim snijegom i ledom

NASA-in satelit “Landsat” uočio je značajan rast vegetacije na četiri područja oko Mont Everesta, i to na visini između 4.150 i 6.000 metara nadmorske visine.

Proučavajući fotografije koje su snimili sateliti između 1993. i 2018. godine, naučnici su otkrili travnate površine na velikim visinama do tada pokrivenim snijegom i ledom.

Riječ je o područjima na kojima se, usljed globalnog zagrijavanja, led ubrzano topi, pa se počela širiti vegetacija.

Sateliti su zabilježili da su tu počeli da niču grmlje i biljke koje obično rastu između subnivalnog i nivalnog /snježnog/ vegetacionog pojasa.

Snježna linija lednika je nadmorska visina na kojoj su akumulacija i isparavanje i topljenje snijega i leda ujednačeni.

O otapanju leda u području Himalaja obavljena su brojna istraživanja, među kojima i ono koje je pokazalo da se stopa gubitka leda u periodu imeđu 2000. i 2016. udvostručila, navodi Karen Anderson iz Instituta za okolinu i održivost na Univerzitetu u Ekseteru.

Studija je objavljena u časopisu “Global Change Biology”, a naučnici navode da su otkrića u skladu sa modelom koji upućuje na smanjenje količine leda u područjima u kojima je temperatura preniska za rast biljaka, usljed globalnog zagrijavanja.

Andersonova kaže da bi rast predsnježne vegetacije mogao imati značajnu ulogu u snabdijevanju regije vodom iz deset najvećih azijskih rijeka.

One vodom snabdijevaju oko 1,4 milijarde ljudi.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.