Na obalama Novog Zelanda nasukalo se još 240 kitova

kitovi

Nova grupa od 240 kitova nasukala se na plažu u Novom Zelandu samo nekoliko sati nakon što su volonteri uspjeli vratiti u more grupu kitova koja se nasukala nešto ranije, što je broj nasukanih kitova povećalo na ukupno 650 u samo dva dana, javlja Anadolu Agency.

U masovnom nasukavanju na pet kilometara dugu obalu u Farewell Spitu na Južnom otoku, oko 335 kitova je smrtno stradalo, 220 je ostalo nasukano, a oko 100 ih se vratilo u more.

Zvaničnici navode kako su sigurni da se sad radi o novoj grupi nasukanih kitova jer su sve ranije nasukane prije vraćanja u more označili, a nijedna životinja u novoj grupi nema tu oznaku.

Vijest o novom nasukavanju je izavala uznemirenost među voloterima koji su došli iz svih dijelova zemlje kako bi pomogli u spuštanju u more prve grupe od 416 kitova nasukanih u petak, među kojima su mnogi već bili mrtvi.

Volonteri se na obalu vraćaju već sutra kako bi ponovo pomogli u spuštanju preživjelih kitova u more.

Zvaničnici su potvrdili kako je u novonasukanoj grupi eutanazirano oko 20 kitova jer su bili teško povrijeđeni bez izgleda da prežive, a taj broj bi do nedjelje mogao porasti.