Taj ludi svijet

“Naduvani klinci” sklopili ugovor vrijedan 300 miliona dolara

10/06/2015

Početkom 2007, trojica stravstvenih uživalaca marihuane od dvadeset i kusur godina potpisali su ugovor sa američkim ministarstvom odbrane o isporuci municije avganistanskoj vojsci u vrijednosti od 300 miliona dolara.

“Frajeri”, kako su ih kasnije prozvali, bili su sitan diler marihuane, maser i momak koji je završio samo osnovnu školu. Trojica momaka sa vrlo malo iskustva, ili bez njega, imali su petlju da konkurišu za ugovore o isporuci oružja za Pentagon i izbacili su iz igre velike međunarodne konglomerate.

Ugovor za Avganistan nije bio prvi koji su potpisali, ali daleko najvrijedniji. Nabavili su hiljade tona minobacačke municije, bombi, raketa i 100 miliona komada municije za AK-47 i sve to isporučili u Kabul u najkritičnom periodu rata u Avganistanu.

Međutim, da bi ispunili ugovorne obaveze, “frajeri” su u tajnosti prepakivali milione kineskih metaka starih više desetina godina – što je prema uslovima ugovora bila zabranjeno – da bi ih potom isporučili u Avganistan. Posao je išao kao po loju sve dok ih pentagonski istražitelji nisu uhvatili i objavili njihove policijske fotografije na naslovnoj stranici “New York Timesa”.

getimage

Priča je detaljno opisana u novoj knjizi  Guya Lawsona “Arms and the Dudes”, koja govori o ucjenama, kriminalcima, prevarantima, korumpiranim vladinim zvaničnicima i trojici klinaca koji su se upetljali do guše, ali i o tome kako je Pentagon koristio privatne trgovce oružjem kao posrednike kako bi nabavio oružje na crnom tržištu.

Bušova administracija je uvela zakone koji favorizuju mala preduzeća, polazeći od pretpostavke da je biznis uvek efikasniji od vlade i da je konkurencija u suštini pozitivna. Pri tom su zanemarili činjenicu da je riječ o oružju i municiji. Upravljali su se prema sljedećoj logici: “Budimo jeftini, zli i brzi.”

Kako je Lawson pojasnio nije postojala ozbiljna, promišljena strategija za nabavku oružja.

“U konkurenciju je mogao da uđe svaki prevarant koji bi ispunio uslove za pregovaranje s ljudima iz vladine službe za objavljivanje tendera FedBizOpps, što znači da je dobio određene dozvole i prošao minimalne provjere, ali i da je imao dovoljno hrabrosti i sredstva da nabavi ovu vrstu robe na jedinom mjestu gdje se ona mogla naći: kod ilegalnih trgovaca oružja na Balkanu i širom bivšeg sovjetskog bloka”, kaže Lawson.

3G3C6911

“Frajeri” su sarađivali sa švajcarskim trgovcem oružjem koji ih je iskoristio da bi dobio dio kolača u vidu Pentagonovog ugovora. Za to vrijeme je isporučivao oružje na druga mjesta, gdje su ga navodno koristili pripadnici milicija i samozvani lokalni vlastodršci.

Lawson kaže da su američke vlasti to znale.

“Ljudi s kojima je vlada poslovala – pri čemu su im klinci kasnije poslužili kao uvjerljivi izgovor – bili su jedini kod kojih ste mogli da dobijete ono što vam je bilo potrebno u datim uslovima: dva rata su bila u toku. Bušova administracija je bila veoma negativno nastrojenja prema Kini i Rusiji, dva glavna snabdijevača tom vrstom oružja.”

On ističe da je vladi “bio potreban neko da ode i kupi municiju što jeftinije i da je isporuči na ratna područja”.

“Momci su morali da posluju sa švicarskim dilerom oružja, korumpirnim albanskim vladinim zvaničnicima, da potplaćuju i isplaćuju zvaničnike i mafijaške vođe. Sve je to bilo neizbježno”, kaže on.

Što se “frajera” tiče, Lawson smatra da nisu bili nevini, ali da su bili naivni.

“Igrali su opasnu igru”, kaže on. “Na tragičan način, pogrešno su razumjeli svijet s kojim su se upustili u posao. Nisu imali pojma da su bili samo pioni. Nema sumnje da su bili pohlepni, bezobzirni i neodgovorni, ali u dubini duše nije ih bilo briga za municiju. Ti momci su bili nevjerovatno vispreni, inteligentni i istovremeno vrlo glupi. U tom smislu, možda su isti kao Pentagon.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.