Taj ludi svijet

Najpoznatiji serijski ubica u bivšoj Jugoslaviji: Pet žena zapalio u krušnoj peći

28/07/2015

Dokumenti i nakit ubijenih žena samo su neki od dokaza koje je slovenska policija pronašla u kući najpoznatijeg serijskog ubice u bivšoj Jugoslaviji, Metoda Trobeca.

Trobec je u Dolenji Vasi u Sloveniji od 1976. do 1979. ubio pet žena i zapalio ih u krušnoj peći kako bi uništio dokaze. Ipak, u prikrivanju nije potpuno uspio.

Dio dokaza koje su pronašli u njegovoj kući strave završio je u deponiju Muzeja slovenske policije kraj Ljubljane. Na zidu muzeja vise i slike s uviđaja.

Policija je u peći pronašla dijelove kostiju svih pet Trobecovih žrtava, zlatne lančiće i dokumente nesretnih žena. Uz slike stoji i optužnica koja otkriva detalje hladnokrvnih ubistava.

Trobec je žene, od kojih je najmlađa imala 19 a najstarija 52 godine, obično upoznavao u kafićima, a zatim bi ih pripite odvodio kući.

Tokom seksa bi ga, kako je sam rekao policiji, “nešto zgrabilo” pa bi ih počeo daviti.

Kad je vidio da su mrtve, zapalio je njihova tijela i stvari. Za većinom nestalih žena policija nije ni tragala jer su imale problematičnu prošlost, a neke su bile sklone i samoubistvima.

Otkrili su ga slučajno, kad je policija pretresla njegov stan zbog toga što ga je njemački turist prijavio za krađu.

Osudili su ga na smrtnu kaznu, koju su poslije promijenili u 20 godina zatvora. Bio je agresivan i u zatvoru, pa je dobio još 15 godina za pokušaj ubistva zatvorenika.

Iz zatvora je trebao izaći 2014., ali se objesio u ćeliji 2006. Njegovu kuću strave, koju je u međuvremenu prodao, srušili su.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.