Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najtraženiji albanski ubica u Leicester došao kao izbjeglica, a danas vozi Bentleyja

cokaj1
FOTO: Daily Mail

Albanski ubica koji je pobegao iz zatvora, izbjegao je deportaciju u Velikoj Britaniji, a sada zarađuje 45.000 eura godišnje na pranju automobila.

Selami Cokaj je došao u Veliku Britaniju 1999. godine, ali je deportovan 10 godina kasnije kada je otkriveno da je pobjegao iz albanskog zatvora gdje je služio kaznu od 20 godina za ubistvo. U to vrijeme je koristio ime Valton Gashi i predstavljao se kao izbeglica sa Kosova. Bio je na Interpolovoj listi najtraženijih kriminalaca. Počinio je ubistvo nožem i pljačku 1994. godine, ali je nakon tri godine pobjegao iz zatvora.

Nekoliko mjeseci nakon dolaska u Veliku Britaniju 1999. je otvorio autopraonicu i u tom periodu je upoznao svoju suprugu. Njegova prošlost je otkrivena 2006, pa je 2009. deportovan. Međutim, 2015. godine uspio je ponovo da uđe u zemlju, gdje je živio nelegalno sve do prošle godine.

Selami Cokaj zarađuje 45.000 eura godišnje od svog biznisa za pranje automobila / FOTO: Daily Mail

Cokaj (43) zarađuje 45.000 eura godišnje od svog biznisa za pranje automobila u Oadbyju u Leicesteru. Profit koristi za finansiranje svog raskošnog života u obližnjem luksuznom domu. Vjeruje se da on i njegova porodica iznajmljuju kuću za 1.700 eura mjesečno, da posjeduju Volvo od 59.000 eura, ali i Bentley, prenosi Daily Mail.

Poslanik Philip Davies je rekao da ne može da vjeruje da je osuđeni ubica još uvijek u njihovoj zemlji i da nije izbačen.

Kuća u kojoj Cokaj živi sa svojom porodicom / FOTO: Daily Mail

– Ne znam šta radi ministarstvo unutrašnjih poslova. Oni ne štite građane od ubica. Zaista je nevjerovatno da je još uvijek na slobodi i da uživa u svakodnevnom životu i da zarađuje novac. To je potpuno neprihvatljivo i treba ga odmah deportovati – rekao je Davies .

Godine 2009. šef Interpola Tirani Pellumb Serefi, koji je radio na njegovom izručenju kaže da je Selami Cokaj jedan od najtraženijih ljudi u Albaniji jer je počinio ubistvo i oružanu pljačku.

Uprkos tome što je najtraženiji čovjek, prema albanskom zakonu mnogo je vremena prošlo od njegove prvobitne kazne, pa je oslobođen 2012. godine. Cokaj se u Veliku Britaniju vratio 2015. godine koristeći svoje pravo ime.

Sve ovo se desilo uprkos pravilima koja važe za bivše osuđenike u Velikoj Britaniji. Ako je neko služio zatvorsku kaznu dužu od četiri godine ne može da uđe u Veliku Britaniju. Komšije koje žive u njegovoj blizini ne mogu da povjeruju da se on i dalje kreće slobodno.

– Mi smo za njegovu prošlost saznali iz medija prošle godine. Strašno je što je ubica tako slobodno živio u našoj ulici. Međutim, vlasti do sada ništa nisu učinile po ovom pitanju – rekao je jedan od komšija.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova kaže da znaju za Selamija Cokaja i da se trenutno zalažu za njegovu deportaciju.

Cokaj je odbio da novinarima Daily Maila da bilo kakav komentar.