njemački kompozitor

Nakon 200 godina otkriven uzrok smrti Ludwiga van Beethovena?

maria-lupan-yypDjlKgUN0-unsplash

Zatajenje jetre ili ciroza je vjerovatni uzrok Beethovenove smrti uzrokovan brojnim faktorima, uključujući konzumiranje alkohola

Ludwig van Beethoven umro je u Beču prije skoro 200 godina nakon što je cijeli život komponovao neka od najutjecajnijih djela klasične muzike, prenosi France24.

Od tada biografi pokušavaju da objasne uzroke smrti njemačkog kompozitora u 56. godini, njegov progresivni gubitak sluha i njegovu borbu s hroničnom bolešću.

Međunarodni tim istraživača koji je sekvencionirao Beethovenov genom koristeći autentične pramenove njegove kose možda sada ima neke odgovore.

Zatajenje jetre ili ciroza je vjerovatni uzrok Beethovenove smrti uzrokovan brojnim faktorima, uključujući konzumiranje alkohola, rekli su.

– Razmatrali smo moguće genetske uzroke njegova tri glavna simptomska kompleksa – progresivni gubitak sluha, gastrointestinalni simptomi i bolest jetre koja je na kraju dovela do njegove smrti zbog otkazivanja jetre – rekao je Markus Nothen s Instituta za ljudsku genetiku na Univerzitetu Hospital of Bonn, jedan od koautora.

Beethoven je, rekao je Nothen, imao “jaku genetsku predispoziciju za bolesti jetre”, a sekvence virusa hepatitisa B otkrivene su u njegovoj kosi.

– Vjerujemo da je bolest nastala kao posljedica genetske predispozicije, dobro dokumentirane kronične konzumacije alkohola i infekcije hepatitisom B – naveo je Nothen.

Johannes Krause iz Max Planck instituta za evolucijsku antropologiju rekao je da je hepatitis B “vjerovatno bio prilično čest u to vrijeme u ranom 19. vijeku”.

– Bar u posljednjih nekoliko mjeseci prije smrti bio je zaražen virusom hepatitisa B – rekao je Krause.

Autori studije, objavljene u srijedu u časopisu Cell Press Current Biology, nisu bili u mogućnosti da utvrde bilo kakve genetske uzroke progresivnog gubitka sluha koji je na kraju ostavio Beethovena potpuno gluhim do 1818. godine.