Nakon 37 godina na Facebooku uhvatila ubicu svoga brata

ubistvo

Gotovo 40 godina nakon što su u Karipskom moru pronađena tijela mladog britanskog para i nakon što je ubica nestao, sestra ubijenog mladića pronašla je njegovog ubicu pomoću Facebooka, piše Ben Dirs za BBC.

”U julu 1978. godine pronađena su tijela Chrisa Farmera i Pete Frampton kako plutaju uz obalu Gvatemale. Bili su mučeni i vezani, a doktor koji je izvršio autopsiju naveo je da su ‘tragovi (na oba tijela) bili čudovišni’.

U Manchesteru su roditelji Chrisa Farmera zajedno s njegovom sestrom Penny Farmer čekali na Chrisovo pismo, no nakon što su Chris i Peta u posljednjem pismu javili da su upoznali nekog Amerikanca i dvojicu njegovih sinova u Belizeu te odlučili ploviti s njima na njihovom malom ribarskom brodiću do Hondurasa, nisu se više javljali.

Chrisovi roditelji kontaktirali su obalnu stražu Belizea, koja je javila da je brod Justin B otplovio sa Chrisom i Petom, no da se vratio bez njih. Britanski konzulat pronašao je Amerikanca Silasa Bostona u Sakramentu, u Kaliforniji, i ispitao ga, ači uprkos sumnji da je povezan s ubistvom, nisu mogli pronaći nikakve dokaze”.

”1. februara porodica Farmer primila je poziv od kojeg su strahovali. Tijela su pronađena, no uskoro je slučaj zastario, daljnje istrage nije bilo, nije bilo niti objava u gvatemalskim novinama, niti ikakve pomoći od gvatemalske policije.

Bostonova priča bila je puna rupa, on je već otprije imao razne optužnice za napade, nošenje skrivenog oružja i silovanje, a treća od njegovih sedam supruga nestala je deset dana ranije. Najneobičnije od svega bilo je što Bostonova dva sina nikad nisu ispitana niti ih je ikad iko pokušao pronaći.

Penny, koja je tada imala 17 godina, kasnije je otišla na studij, postala novinarka, udala se i dobila troje djece. Ponovno je pronašla sreću u svom životu, kao i njeni roditelji nakon nekog vremena, no pitanje o ubistvu i dalje ih je mučilo.

‘Čovjek uspije razviti načine kako se nositi s time, no ispod površine i dalje ostaje ogromna bol. Znam da je moje roditelje proganjala misao o tome zašto se to dogodilo. Chris i Peta bili su tako nevini, mogli su imati predivan, ispunjen život’, navodi Penny”.

”Pennyin otac preminuo je 2013. godine znajući da se nešto strašno dogodilo njegovom sinu,  ali ne znajući kako niti zašto. No Penny je dvije godine kasnije iznenada doživjela trenutak prosvjetljenja, šećući s majkom po Oxfordshireu.

Penny je uspjela pronaći Silasa Bostona na Facebooku, ali i njegova dva sina Russella i Vincea, kao i njegovu petu suprugu. Iako joj nisu odgovorili na poslane poruke na Facebooku, u međuvremenu je policijski odjel Sacramenta ponovno otvorio slučaj o nestanku Bostonove treće supruge, a Bostonovi sinovi rekli su policiji da je činjenica da je Boston ubio njihovu majku bila otvorena porodična tajna. Klupko se počelo odmotavati.

Što je još nevjerovatnije, sinovi su pokušavali tri decenije uvjeriti policiju da su svjedočili ubojstvu Chrisa Farmera i Pete Frampton. Iako su brojne institucije posjedovale tu informaciju, niko od njih nije reagirao”.

”'Boston je silovao Petu, a potom ih oboje ubio i bacio s palube’, navodi Penny. Boston je na kraju pronađen u staračkom domu u mjestu Eureka u Kaliforniji. Policija je pronašla nekolicinu svjedoka potrebnih za slučaj, uključujući i doktora koji je napisao autopsiju te lučkog kapetana s kojim je Pennyin otac telefonski razgovarao.

Boston je Russellu povjerio da je ubio 33 ljudi. Prijetio je čak i da će ubiti Russella i njegovog brata neposredno nakon što je ubio Chrisa i Petu, kako bi čuvali tajnu o tome.

1. decembra 2016. godine, 14 mjeseci nakon što ga je pronašla na Facebooku i 38 godina nakon njegovog užasnog zločina, Boston je uhićen i osuđen za ubistva Chrisa Farmera i Pete Frampton. No Boston, koji je bio lošeg zdravstvenog stanja, iskoristio je svoje pravo na odbijanje liječenja te preminuo 24. aprila 2017. godine.

‘Osjećala sam se prevareno’, navodi Penny, ‘uživala bih u tome da ga vidim na sudu i da mu kažem kako je uništio obje naše porodice’.

No Penny je u međuvremenu napisala knjigu, Mrtvi u vodi, o ubojstvu Chrisa i Pete i njezinom pokušaju da privede Bostona pravdi. Nada se kako će knjiga biti vječni podsjetnik na njenog voljenog brata”, zaključuje Dirs za BBC.