Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"istraga proširena"

Nakon sudara dva broda uhapšeni Hrvat i Britanac: Bili u alkoholiziranom stanju?!

New Project (52)
FOTO: The Sun / Youtube / Screenshot

Šef istražnog tima Jonatan Tholin rekao je da je istraga proširena na nekoliko potencijalnih krivičnih djela, uključujući “grubi nemar” i “pijanstvo na moru”

Švedski istražitelji objavili su u ponedjeljak da istražuju i je li pijanstvo bilo uzrok sudara dva broda u Baltičkom moru. Nakon pokrenute istrage, kako javlja CNN, uhapšena su dvojica pomoraca, državljanin Hrvatske i državljanin Velike Britanije.

Danski teretni brod prevrnuo se u ponedjeljak rano ujutro nakon sudara s britanskim teretnim brodom u maglovitoj noći u švedskim vodama, a u nesreći je jedna osoba poginula, a jedna se još smatra nestalom.

Šef istražnog tima Jonatan Tholin rekao je da je istraga proširena na nekoliko potencijalnih krivičnih djela, uključujući “grubi nemar” i “pijanstvo na moru”. Prema saopćenju švedskog državnog tužiteljstva, u sklopu istrage uhapšeni su hrvatski i britanski državljanin, prenio je CNN.

Danski brod Karin Hoj dug 55 metara i britanski Scot Carrier od 90 metara plovili su u istom smjeru kad su se sudarili u noći u 3,30 sati po srednjoevropskom vremenu u švedskim teritorijalnim vodama, objavile su pomorske agencije u Danskoj i Švedskoj.

Najprije je bilo objavljeno da su dvije osobe nestale, ali su švedske vlasti kasnije rekle da je jedna pronađena mrtva, kako prenosi Reuters.

Švedski nacionalni odbor za zdravlje rekao je da ljudi normalno ne mogu preživjeti u tako hladnoj vodi duže od sat vremena.

Glasnogovornik Švedske pomorske uprave Jonas Franzen rekao je za BBC da je voda bila temperature 4 stepena Celzijusa, a zrak pet. Poginula i nestala osoba su s broda Karin Hoj, a sva posada britanskog Scot Carriera je dobro.

“Mogu potvrditi da je došlo do nesreće, ali ne mogu reći kakve su bile okolnosti”, rekao je Soren Hoj, direktor Rederiet Hoja, kompanije koja u vlasništvu ima brod Karin Hoj.

Danski Meteorološki institut objavio je da magla nije bila gusta i da takvi uslovi “nisu neuobičajeni” u ovo doba godine.