mostar

Naredni dani Street Arts Festivala u znaku edukacije mladih

220905_58412_mario_kordic_udruga_rezon_saf_2661

Nakon revitalizacije univerzitetske zone, grafiti program se nastavlja, te organizatori najavljuju grafiti radionicu pod nazivom “Rewrite“, koja će se održati u srijedu i četvrtak, 7. i 8. septembra, a vodit će je poznati umjetnik Zian

Udruga za unapređenje urbane kulture, suvremene i javne umjetnosti “Rezon”, koja je zvanična platforma Street Arts Festivala Mostar, ove sedmice organizuje bogat sadržaj za mlade u okvirima urbane kulture s fokusom na uličnu umjetnost.

Nakon revitalizacije univerzitetske zone, grafiti program se nastavlja, te organizatori najavljuju grafiti radionicu pod nazivom “Rewrite“, koja će se održati u srijedu i četvrtak, 7. i 8. septembra, a vodit će je poznati umjetnik Zian.

Prostor Udruge Rezon, na adresi Kneza Mihajla Viševića Humskog 57, pretvorit će se u umjetnički atelje za mlade koji će učiti o osnovama grafiti kulture, te će imati prilike i da se oprobaju u crtanju grafita, navode organizatori.

Dok se iščekuje “Rewrite” radionica, svi zainteresirani danas će imati priliku da pogledaju projekciju dokumentarnog filma “Sky is the Limit”, francuskog autora Jérome Thomasa, koji upravo prikazuje procese stvaranja murala koji zahtijevaju od umjetnika ekstremne poteze na ogromnim visinama, aludirajući na to da im je jedino nebo granica. Projekcija će se održati 6. i 8. septembra u prostoru Udruge Rezon, s početkom u 19 sati.

Nakon projekcije filma, kao i tijekom svih dešavanja u samom prostoru Udruge Rezon, cilj organizatora je da se posjetioci upoznaju, razgovaraju o urbanoj kulturi, te kroz upoznavanje sa samim umjetnicima i organizatorima promoviraju i unaprijede urbanu kulturu u gradu Mostaru i učine da ona postane svakodnevni dio građana i građanki.

Organizatori pozivaju građane i građanke da se pridruže dešavanjima u sklopu festivala, da posjete umjetnike koji na četiri lokacije u gradu slikaju murale, te da učestvuju u bogatom programu koji se ovih dana dešava u gradu Mostaru.