Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastup mađioničara začudio sve: Ovo nije magija, ovo je više od toga

britains-got-talent-magician-marc-spelmann-t

Prvu epizodu 12. sezone televizijske emisije “Britain's Got Talent” svi će vjerovatno pamtiti po nevjerojatnom i emocijama nabijenom nastupu 46-godišnjeg mađioničara Marca Spelmanna iz sjevernog Londona.

Spelmann je tačku započeo tako što je žiriju koji čine Simon Cowell, Amanda Holden, Alesha Dixon i David Walliams dao četiri predmeta – knjigu, Rubikovu kocku, karte s likovima i bojice.

Holden je dobila zadatak okretati Rubikovu kocku dok joj Spelmann ne kaže da stane, Dixon je morala odabrati jednu kartu koju će zadržati za sebe, Walliams je morao odabrati jednu bojicu bez gledanja dok je Cowell uz pomoć crnog flomastera nasumce zaokružio jednu riječ na jednoj stranici jedne knjige (radi se o knjizi Harry Potter i plameni pehar u izdanju Bloomsburyja, op.a.).

Kada su završili sa svojim zadacima, Walliams je odabrao crvenu bojicu, Dixon je odabrala kartu s likom Puppet Penguina, a Holden je pošteno ‘promiješala’ Rubikovu kocku.

– Kada bih vam rekao da sam jučer, prije sedmicu ili prije mjesec dana znao da će ovi zadaci ovako završiti pomislili biste da se radi o magiji, međutim bili biste u krivu. Mogli biste reći da je zanimljivo, intrigantno ili domišljato pa čak i čudesno. To ipak nije prava magija. Za mene se prava magija promijenila prije dvije godine, rekao je Spelmann i pustio film na kojem se mogla vidjeti i pročitati priča o njegovoj kćeri i supruzi.

– Uprkos petogodišnjem tretmanu in vitro oplodnje i činjenici da je mojoj supruzi dijagnosticiran rak tijekom trudnoće, naša je kći Isabella preživjela hemoterapiju kako bi nam ostvarila sve snove, pisalo je u poruci na video zidu.

Nakon toga je uslijedila ‘magija’.

Isabella, naime, crta samo s jednom bojicom – crvenom, spava samo s jednom plišanom životinjom – Puppet Penguinom i miješa Rubikovu kocku tako da napravi istu mustru kakvu je napravila Holden.

Spelmann je potom tražio da mu Cowell otkrije koju je riječ zaokružio i on mu je rekao da je to bila riječ ‘hat’ (‘šešir’). Na video zidu je potom pušten video u kojem je Spelmannova kći otkrila da će se Cowell u slučaju da njezin otac nastupi u televizijskoj emisiji “Britain's Got Talent” sjetiti riječi ‘hat’ koju je Cowell flomasterom nešto ranije zaokružio u knjizi.

Kada je završio s tačkom, publika je eksplodirala i počela mahnito pljeskati, mnogi su i zaplakali, a žiri je Spelmanna obasuo pohvalama.

– Mi smo svi ovdje roditelji, i djeca su naša magija, rekla je Holden te rekla da će započeti s glasovanjem.

U tom su trenutku na pozornicu izašli voditelji emisije Anthony McPartlin i Declan Donnelly te stisnuli zlatni gumb koji takmičara gura u sljedeći krug takmičenja bez glasanja žirija.

McPartlin i Donnelly su mu čestitali, a žiri konstatirao da je zaslužio.