Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici planiraju da ožive dvogodišnju djevojčicu

1429127795997158 copy

Matheryn Noavaratpong postaće najmlađa osoba koja će biti podrvgunta kriogenskom zamrzavanju. Njen mozak je sačuvan nakon smrti u nadi da će jednoga dana biti vraćena u život.

Soba u kojoj je dvogodišnja devojčica provela posljednje mjesece svog života je pusta i bijela, opremljena samo stalkom za infuziju i krevetom u kojem je ležala. Jedini tračak boje dolazi od malene zlatne statue Bude i nekoliko njenih omiljenih plišanih igračaka. Iznad krevetića visi i njen portret iz vremena dok je bila zdrava i nasmijana.

Ta soba, u kojoj njeni neutješni roditelji provode dosta vremena, praktično je pretvorena u svetilište jednog mladog života prerano prekinutog, piše BBC.

Matheryn, ili Einz kako je porodica zvala, oboljela je od rijetkog oblika tumora na mozgu neposredno nakon svog drugog rođendana. Umrla je 8. januara 2015, baš malo prije nego što će napuniti tri godine.

img_556e02570b860Međutim, njeni roditelji koji su oboje medicinski inženjeri, odlučili su da svojoj ćerkici možda daju još jednu šansu za život.

– Kada se prvi put razboljela, pomislio sam kako bismo mogli da uradimo nešto za nju sa stanovišta nauke, onoliko koliko je čovkečanstvo danas u mogućnosti. U mom srcu postojao je razdor oko takve ideje, ali morao dam da se uhvatim za nju i objasnio sam je porodici – rekao je njen otac Sahatorn.

Ta ideja jeste da se malena Einz sačuva pomoću tehnologije poznate kao kriogenika. Tijelo, odnosno u njenom slučaju samo mozak, stavlja se u duboko zamrznuto stanje u momentu smrti i tako se drži do nekog trenutka u budućnosti kada medicina toliko uznapreduje da bude u stanju da je oživi i podari joj drugo tijelo.

– Kao naučnici smo 100 odsto sigurni da će to jednoga dana biti moguće, ali ne znamo kada. U prošlosti smo možda mislili kako će tako nešto biti izvodljivo za 400 ili 500 godina, ali sada vjerujemo da će biti moguće i za 30 godina, ali sigurno će se desiti – dodao je otac.

U početku je porodica teško prihvatila ovu ideju, ali kako se njeno stanje pogoršavalo, promijenili su mišljenje.

– Nešto je bilo posebno kod nje od dana kada se rodila. Komunicirala je s ljubavlju više nego ostala djeca i uvijek je htjela da radi stvari sa nama – sjeća se otac.

Sahatorn i njegova supruga Narerat imaju još troje djece. Narerat je uklonila matericu nakon prvog porođaja tako da su Einz i njeni mlađi brat i sestra došli na svijet pomoću vantjelesne oplodnje.

Organizacija iz Arizone vodeća u “oživljavanju tela”

Porodica je izabrala “Alcor”, neprofitnu organizaciju iz Arizone koja je vodeća u pružanju usluga “produženja života”, da sačuvaju mozak njihove djevojčice. Porodica će biti uključena u sve pripreme i obezbijedit će poseban kovčeg kako bi se prenijela u SAD.

1429127795997158Tim iz “Alcora” već je bio u Tajlandu i nadgledao proces zamrzavanja tijela. Kako se djevojčicino stanje pogoršalo, prebačena je iz bolnice u svoju sobu.

Onog trenutka kada je proglašena mrtvom, “Alcor” tim počeo je proces poznat kao “kriptoprotekcija”, odnosno uklanjanje tečnosti iz njenog tela koje je zemjenjeno oblikom antifriza koji omogućava tijelu da se duboko zamrzne bez oštećenja tkiva velikih razmjera.

Po dolasku u Arizonu, njen mozak je izdvojen i sačuvan na temperaturi od -196 stepeni Celzijusa. Ona je 134. pacijent ove organizacije, ali daleko najmlađi.

Sahatron je sam proces zamrzavanja opisao kao nešto naučno-fanstastično, pa čak i klinički brutalno, ali porodica je svjesna svojih osjećanja.

– I dalje je volimo. Mislili smo da ćemo biti jači, ali onog momenta kada je umrla plakali smo svakoga dana kao i svaka porodica kada izgubi dijete. I dalje nam treba vremena da zaiječimo rane – priča Sahatron.

Međutim, u njegovom umu, njen karakter i njena ličnost sačuvani su sa njenim mozgom u “Alkoru” i možda će u nekom periodu moći da nastavi život. On i njegova supruga također planiraju da zamrznu svoja tijela iako znaju da postoji vrlo mala šansa da ponovo sretnu svoju kćerkicu.

Porodica, koja planira da posjeti Arizonu i vidi kako se čuva njihova kćerka, dala je istu količinu novca za istraživanje raka u Tajlandu koju je dala i Alkoru.

Nauka “odlaganja smrti”

I dalje samo eksperiment

Iz organiacije “Alcor” kažu da je njihov rad “eksperiment u bukvalnom smislu te riječi”. Oni ne obećavaju drugu šansu za život, ali naglašavaju da je kriogenika “pokušaj spasavanja života”.

Kako kažu, prava smrt nastupa onda kada mrtvo tijelo počne da se “gasi” i njegovi hemijski procesi postaju neorganizovani tako da savremena medicina ne može ponovo da ih dovede u red.

Buduća medicina smatra da će taj proces moći da obrne.

Onog momenta kada se osoba proglasi mrtvom, tijelo se stavlja na veštački sistem održavanja, a krv se zamijeni konzervansima kako bi se transportovala u Arizonu.

Tijelo je napunjeno hemikalijama koje se nazivaju “kriptotektasi” koji hlade ćelije do -120 stepeni Celzijusa bez formiranja leda.

Tijelo se zatim dodatno spušta na temperaturu od -196 stepeni Celzijusa i čuva u tečnom azotu.

I šta se onda dešava u budućnosti? Hoće li tehnologija dozvoliti Einz da ponovo oživi? Porodica u međuvremenu sakuplja fotografije i snimke iz njenog i njihovih života kako bi malena Einz jednoga dana mogla da sazna nešto o svom prošlom životu. “Alcor” je u ugovoru sa njima obećao da će nadgledati ponovni ulazak pojedinca u život.

Ovo nesumnjivo ulijeva skepsu budući da organizacija obećava nešto što neće moći da ispuni decenijama, a možda i vjekovima.