Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kairo

Ne, ovo nije fotošop: Grade most 50 centimetara od zgrade (VIDEO)

zgrada

Stanovnici su se protivili izgradnji mosta, ne samo zato što je preblizu zgradama, već i zato što stanovnici donjih spratova zbog njega ne vide baš ništa

Društvenim mrežama kruže gotovo nadrealne scene mosta koji niče 50-ak centimetara od balkona obližnje zgrade. Iako su mnogi mislili da je riječ o nekoj šali, to se zaista događa u Kairu.

Izvor iz egipatskog ministarstva stanovanja tvrdi da su četiri zgrade u blizini mosta Teraet Al-Zomor nezakonito izgrađene. Kako ističe, zgrade nemaju dozvolu, predstavljaju smetnju u gradnji i postoji mogućnost da će ih srušiti nakon izgradnje mosta. S druge strane, most ispunjava sve potrebne zahtjeve i uslove, piše Arab News.

Na fotografijama koje kruže društvenim mrežama čini se da je most “zalijepljen” za zgrade. Inače je 12 kilometara dug i širok 65,5 metara, a njegova izgradnja koštat će porezne obveznike 317 miliona dolara.

Mahmoud Nassar, šef Centralne agencije za izgradnju u Egiptu, tvrdi da je izgradnja mosta ključna te da će ga lokalno stanovništvo koristiti. Priznao je da su zgrade udaljene tek pola metra od mosta te dodao da je osnovano specijalizirano povjerenstvo Agencije za geodetske preglede koje će provjeriti legalnost zgrada te nadoknaditi štetu stanovnicima koji će ostati bez svojih stanova. Dodao je da je za tu svrhu osigurano 250 miliona egipatskih funti.

Stanovnici su se protivili izgradnji mosta, ne samo zato što je preblizu zgradama, već i zato što stanovnici donjih spratova zbog njega ne vide baš ništa.

Vlasnik jedne od zgrada Hazem Ezzat Qassem navodi da su tvrdnje da zgrade nemaju dozvole obična laž. Tvrdi da su dozvole dobili prije 12 godina.

“Ne protivimo se projektu jer je to nacionalni projekt, ali vlasnicima stanova na prvih šest spratova mora se nadoknaditi šteta”, rekao je Qassem.