Taj ludi svijet

hrvatska

Ne postoji nikakava “kombajn banda”: Pobrali kukuruz na pogrešnoj njivi

05/11/2019

Policija je saopćila kako je na varaždinskom području u prethodnom razdoblju zaprimila tri prijave krađe kukuruza s polja

Varaždinska policija u utorak je odbacila medijske napise o postojanju “kombajn bande” koja pustoši polja te organizirano krade usjeve, navodeći kako u slučaju nedavnog branja kukuruza nije riječ o krađi, već su sumještani vlasnika polja zabunom ubrali njegov kukuruz.

Policija je saopćila kako je na varaždinskom području u prethodnom razdoblju zaprimila tri prijave krađe kukuruza s polja.

Jedna od njih je i ona 65-godišnjaka da je nepoznati počinitelj od 8. do 10. oktobra , na poljskom predjelu zvanom Prečnica između Gornjeg Ladanja i Nove Vesi Petrijanečke, kombajnom ubrao i otuđio 12 redova kukuruza s parcele u njegovom vlasništvu te ga oštetio za iznos od nekoliko hiljada kuna, prenosi Hina.

“Spomenuti je 65-godišnjak naknadno obavijestio policijske službenike da je nakon njihovog postupanja utvrdio kako mu kukuruz nije otuđen, već je jedan sumještanin zabunom ubrao njegov kukuruz i da se s njime dogovorio oko namirenja štete”, tvrde u policiji.

Isti je slučaj, dodaju, zabilježen i s prijavom 68-godišnjaka kod Ludbrega da mu je od 17. do 21. oktobra, s njegove njive na predjelu zvanom Krčevine u Vrbanovcu, netko kombajnom ukrao oko 3.500 kilograma kukuruza u vrijednosti od nekoliko hiljada kuna.

Ali, vlasnik je također nakon nekoliko dana obavijestio policiju da je vlasnik susjedne parcele zabunom ubrao njegov kukuruz te će se dogovoriti oko namirenja štete.

Što se tiče prijave 48-godišnjaka da mu je neko od 24. do 25. oktobra, između mjesta Hrastovsko i Poljanec, kombajnom pobrao kukuruz s njive i oštetio ga za 7.000 kuna (oko hiljadu eura), istragom je utvrđeno da je kukuruz pobrao 39-godišnji vlasnik susjedne parcele, odnosno da se ne radi o krađi, već o neriješenim imovinsko-pravnim odnosima.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.